StoryEditor

Američania stále bez väčšej podpory

11.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASRHNHN

Spojené štáty a Veľká Británia nepredložili včera do Bezpečnostnej rady OSN návrh novej rezolúcie o Iraku, ktorá by umožňovala jeho odzbrojenie s použitím sily. Washington a Londýn sa stále snažia získať podporu medzi nerozhodnutými členmi BR a rezolúciu by mohli predložiť ešte tento týždeň. V znení návrhu teraz zvažujú kompromisné zmeny ako presný rozvrh odzbrojovania a oddialenie ultimáta, ktoré malo byť pôvodne do 17. marca. Americká iniciatíva má v 15-člennej rade podporu len štyroch štátov -- okrem USA a Británie aj Španielska a Bulharska. Na schválenie treba deväť hlasov a žiaden stály člen (USA, Británia, Francúzsko, Rusko, Čína) nesmie použiť právo veta.
Proti novej rezolúcii sa však stavajú práve zvyšní traja členovia rady. Paríž a Moskva dokonca hrozia vetovaním novej irackej rezolúcie. Ani Čína nepovažuje novú rezolúciu o Iraku za potrebnú. Ako jediná krajina s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN však zatiaľ neoznámila, ako bude hlasovať. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí sa vyhol otázkam, či Peking bude vetovať najnovší návrh rezolúcie. Podľa hovorcu je Čína za pokračovanie zbrojných inšpekcií OSN v Iraku a za mierové riešenie krízy. Podľa pozorovateľov by sa Čína mohla nakoniec zdržať hlasovania, aby nezhoršila vzťahy s USA.
Britský premiér Tony Blair včera varoval Francúzsko a Rusko, že pre ich veto v Bezpečnostnej rade by si iracký prezident Saddám Husajn mohol myslieť, že "sa vyvliekol z problémov". Podľa Blaira to tiež môže narušiť euro-americké vzťahy.
Naopak, na pokračovanie snáh o odvrátenie vojny v Iraku včera vyzval vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana.
Solana sa domnieva, že "nikto sa ešte nerozhodol ísť do vojny", a preto treba pokračovať v úsilí o zabránenie konfliktu. Iracký prezident Saddám Husajn však musí spolupracovať a zbaviť sa zbraní hromadného ničenia, dodal Solana. K irackej kríze sa vyjadril aj generálny tajomník NATO George Robertson, ktorý dúfa, že Saddám bude rešpektovať novembrovú rezolúciu OSN, a tá potom nebude musieť pristúpiť k "vážnym následkom". Rezolúcia č. 1441 žiada odzbrojenie Iraku, inak mu hrozia "vážne následky".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 10:42