StoryEditor

Maďarsko: Spory o nezávislosti súdov

01.12.2003, 23:00

V Maďarsku sa množia diskusie o nezávislosti súdov, ktoré vyvolalo niekoľko sporných rozhodnutí. Sudcovia sa bránia proti neustálemu tlaku a tvrdia, že stupňujúca sa kritika verejnosti a médií znižuje ich rešpekt.
Odvolací súd v Budapešti totiž v zmysle zásad slobody slova oslobodil bývalého poslanca Strany maďarskej pravdy a života (MIÉP) Lóránta Hegedüsa, ktorý v novinovom článku vyjadril otvorené antisemitské názory. Žiadal doslova "elimináciu Židov z verejného života". Súd prvého stupňa v Segedíne zase znížil odškodné pre dvoch Rómov, ktorých držali 15 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe na základe obvinenia z vraždy. Potom však vyšla najavo ich nevina. Zníženie zákonom určeného odškodnenia vo výške dvoch miliónov forintov súd odôvodnil tým, že obaja zadržaní sú primitívnymi osobnosťami, ktoré vo väzení neutrpeli až takú ujmu, aby dostali celú sumu.
V súvislosti s týmito prípadmi sa v médiách rozprúdila ostrá debata o nezávislosti súdov. Na prvý prípad najostrejšie reagoval minister zahraničných vecí László Kovács, ktorý vyjadril svoje zdesenie. Publicista Miklós Tamás-Gáspár priamo obvinil súdy z antisemitizmu. Denník Népszabadság v tejto súvislosti pripomína, že v Nemecku spôsobil škandál poslanec, ktorý označil Židov za "zločinný národ". "U nás súd oslobodil človeka, ktorý verejne vyzval na vylúčenie Židov z verejného života," dodal denník. Súd toto svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že dotyčný nevyzval na násilie proti Židom. Súd v Segedíne ostro kritizoval aj ombudsman pre menšiny Jen#245# Kaltenbach.
Na posledné udalosti reagoval aj predseda najvyššieho súdu Zoltán Lomnici, ktorý v dramatickej výzve označil kritiku súdov za neprípustnú a varoval politickú scénu pred podobnými krokmi. "Zo strany politikov sú takého vyhlásenia neprípustné, pretože v tomto prípade ide o snahu ovplyvniť prácu sudcov," zdôraznil Lomnici. Premiér Péter Medgyessy však vyhlásil, že neexistuje demokracia a moderná republika, keď niekto môže vyzývať na elimináciu kohokoľvek a keď niekoho môžu v úradnom dokumente označiť za primitíva.
Posledná šokujúca udalosť týkajúca sa súdov sa odohrala minulý týždeň, keď kontroverzný advokát László Grespik adresoval sudkyni priamo na pojednávaní s dvomi skinhedmi otázku: "Ste Židovka?" Skinhedi sú obvinení z podnecovania na rasovú neznášanlivosť. Obaja boli obvinení po demonštrácii ultrapravice v Budapešti pred tromi rokmi. "V záujme klientov som musel zistiť, či sudkyňa nie je predpojatá," vysvetľoval Grespik. Taktika advokáta bola úspešná a sudkyňu vmanévroval do svojej hry. Na opakovanú otázku totiž odpovedala, že nie je Židovka a nemá ani židovských predkov.
V Maďarsku žije najpočetnejšia židovská komunita v strednej Európe a antisemitizmus je v krajine veľmi citlivou otázkou. Ombudsman Attila Péterfalvi okamžite označil Grespikovu otázku za protizákonnú a požiadal komoru advokátov o vyšetrenie celého prípadu. Premiér Medgyessy označil počínanie advokáta za nezhodujúce sa so základmi demokracie, etiky a dobrého vkusu. Grespik je inak známou postavou aj v politických kruhoch. Za vlády Viktora Orbána bol šéfom správneho úradu v Budapešti, kde sa snažil obmedzovať nákupy nehnuteľností cudzími štátnymi príslušníkmi. Jeho kroky smerovali predovšetkým proti občanom Izraela. Európska únia vtedy proti postupu jeho úradu protestovala. Orbán však Grespika ani pod tlakom neodvolal. Urobila to až Medgyessyho vláda. Politické názory advokáta osvetľuje aj štúdia, v ktorej sa Grespik snaží dokázať, že Maďari sú najstarším civilizovaným národom sveta, Ježiš bol maďarského pôvodu a egyptské hieroglyfy sú vraj v maďarčine.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:32