Reuters
StoryEditor

Prieskum: Bidenova popularita je po páde afganskej vlády na minime

18.08.2021, 13:47
Autor:
ČTKČTK
Rýchly nástup Talibanu vyvolal vlnu kritiky na adresu administratívy Joea Bidena.

Podiel respondentov schvaľujúcich pôsobenie amerického prezidenta Joea Bidena klesol od predchádzajúceho prieskumu o sedem percentuálnych bodov a spadol na najnižšiu úroveň od jeho nástupu do Bieleho domu tento rok v januári.

Stalo sa tak potom, čo sa cez víkend zrútila afganská vláda podporovaná Spojenými štátmi. Taký je výsledok nového prieskumu spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters.

Oddelený prieskum však ukazuje, že väčšina Američanov podporuje odchod z Afganistanu podľa aktuálneho harmonogramu.

Šéf zahraničného výboru amerického Senátu v utorok operáciu označil za nedokonalú a ohlásil vyšetrovanie.

Rýchly nástup Talibanu vyvolal vlnu kritiky na adresu Bidenovej administratívy, ktorá plánuje do konca mesiaca dokončiť sťahovanie z Afganistanu a ešte minulý mesiac uisťovala, že prevzatie krajiny islamskými radikálmi je nepravdepodobné.

Rozhodnutie ukončiť po 20 rokoch americkú bojovú misiu nadväzuje na plány predchádzajúcej vlády vedenej Donaldom Trumpom a Biden postup obhajuje aj vo svetle udalostí z posledných dní, hoci v pondelok uznal, že americký odchod nie je hladký.

Varovanie pred preceňovaním

Práve v pondelok Ipsos vykonal prieskum, podľa ktorého 46 percent dospelých Američanov schvaľuje prezidentove kroky. To je najnižšie číslo v týždenných prieskumoch vykonávaných pre Reuters od januárového začiatku Bidenovho mandátu. Ešte minulý týždeň vyjadrilo súhlas s pôsobením prezidenta 53 percent respondentov.

Reuters však varuje pred preceňovaním nového údajov o Bidenovej popularite a uvádza, že zatiaľ zďaleka nemožno povedať, aký dopad na úradovanie prezidenta USA bude situácia v Afganistane mať. Oddelený prieskum Ipsos prináša trochu rozporuplný obrázok o názoroch americkej verejnosti, ktoré sa môžu s nástupom nového afganského režimu vyvíjať.

Menej ako polovica respondentov vyjadrila spokojnosť so spôsobom, akým prezident Biden riadi americkú vojenskú a diplomatickú misiu v Afganistane, a 51 percent ľudí súhlasilo s tvrdením, že by stálo za to ponechať tam americké jednotky ešte jeden rok.

68 percent tiež súhlasilo s tým, že vojna "by skončila zle, bez ohľadu na to, kedy by sa USA stiahli", zatiaľ čo 61 percent účastníkov prieskumu podporilo dokončenie amerického odchodu podľa súčasného plánu.

Vyšetrovanie Trumpovej aj Bidenovej vlády

Nespokojnosť s počínaním vlády medzitým začínajú dávať najavo zástupcovia Bidenovej Demokratickej strany. Senátor Bob Menendez, ktorý predsedá zahraničnému výboru, vyjadril sklamanie nad tým, že súčasná administratíva uvádza do praxe plán tej Trumpovej, ktorý má podľa neho značné rezervy.

Menendezov výbor vraj hodlá vyšetrovať počínanie Trumpovej aj Bidenovej vlády a prebrať tiež rýchly kolaps afganských bezpečnostných zložiek.

K Menendezovi sa pridali ešte ďalší dva demokratickí lídri senátnych výborov. Mark Warner uviedol, že nastolí "tvrdé, ale potrebné otázky" ohľadom pripravenosti Washingtonu na možnosť úplného pádu afganskej vlády.

Jeho kolega Jack Reed zase ohlásil, že výbor pre armádu bude vyšetrovať "zlyhanie spravodajskej činnosti, diplomacie a nedostatok predstavivosti" pri sťahovaní jednotiek z Afganistanu.

01 - Modified: 2024-05-18 07:36:28 - Feat.: - Title: Vo voľbách do europarlamentu si väčšina voličov vyberá podľa programu strán, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-05-17 18:03:45 - Feat.: - Title: V afganskej provincii Bámján zahynuli pri útoku traja zahraniční turisti 03 - Modified: 2024-05-17 16:02:31 - Feat.: - Title: Vodca Talibanu pricestoval do Kábulu na stretnutie s predstaviteľmi vlády 04 - Modified: 2024-05-17 05:48:58 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov Kongresu v USA hlasovala za dodanie munície Izraelu 05 - Modified: 2024-05-17 07:45:00 - Feat.: - Title: LGBTI+ u nás čelí štvrtej najvyššej diskriminácii v EÚ. Na ulici sa boja držať za ruku, časté sú aj myšlienky na samovraždu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 17:31