StoryEditor

"Nová Európa" a jej veľký brat USA

25.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Paradoxom rozšírenia Európskej únie je fakt, že čím viac sa Európa rozširuje, tým viac sa v nej posilňuje americký vplyv. O potrebe veľkého brata pociťovanej v krajinách strednej a východnej Európy, kandidujúcich na vstup do EÚ, informoval v rozsiahlej analýze denník Les Echos.
Uvedený paradox si človek uvedomil hneď po tom, ako sa prezident Jacques Chirac vyjadril ku kroku troch krajín strednej Európy -- Poľska, Maďarska a Českej republiky, ktoré sa síce v máji 2004 stanú členmi EÚ, ale neváhali podporiť USA v irackej kríze v známom liste ôsmich predstaviteľov európskych krajín. Podobný krok potom urobili aj predstavitelia tzv. vilniuskej desiatky (vrátane Slovenska), keď začiatkom februára podpísali list na podporu USA v irackej kríze. Tieto krajiny, ktoré sa stanú členmi EÚ, pozerajú na USA so široko otvorenými očami. Táto príťažlivosť síce môže dráždiť "starú Európu", ale je to realita, s ktorou treba rátať. Jej korene siahajú do nedávnej histórie.
Les Echos ďalej pripomína, že Česi nezabudli: Francúzsko a Veľká Británia ich zradili dvakrát, najskôr ich ponechali vražednému šialenstvu Hitlera po Mníchove, neskôr v Jalte pod Stalinovou čižmou. Poľsko nezabudlo, že napriek dohode medzi Francúzskom, Veľkou Britániou a Ruskom v roku 1939 nik neprišiel Varšave na pomoc, keď v tom roku Nemecko obsadilo Poľsko.
Obyvatelia európskych krajín na druhej strane železnej opony nezabudli, že USA ich v roku 1945 zbavili Hitlera, kým Európa bola podrobená. Stále myslia na to, že USA boli počas studenej vojny nepriateľom, súperom vtedajšieho ZSSR, kým veľké európske krajiny sa pokúšali budovať mosty medzi ZSSR a starým kontinentom. Tieto pokusy bývalé satelity Moskvy vnímali veľmi zle, podotýka denník.
Kandidátske krajiny, sotva sa oslobodili spod sovietskeho jarma, vstúpili dobrovoľne na americkú "obežnú dráhu". Celkom dobrovoľne a s úmyslom zaistiť si bezpečnosť. Aj s rizikom, že vyvolajú dojem: sotva sa oslobodili spod tútorstva sovietskeho veľkého brata, už sa vrhajú do náručia amerického veľkého brata, lebo môžu žiť len v tieni tútora, konštatujú noviny. Ide o bohatšieho tútora v porovnaní s predchádzajúcim, čo sa im páči.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 10:50