StoryEditor

EP sa pripravuje na nových poslancov

10.04.2003, 00:00

Európsky parlament včera vyjadril súhlas s pristúpením Slovenska a ďalších deviatich kandidátov do Európskej únie. Zároveň chce oboznámiť tieto krajiny s prácou v parlamente. Preto na podnet jeho predsedu Pata Coxa už 1. mája, teda rok pred oficiálnym vstupom nových členov do únie, privítajú európski poslanci vo svojich radoch 162 pozorovateľov z kandidátskych krajín. Slovensko budú zastupovať štrnásti, o ich príslušnosti k politickým frakciám v EP sa definitívne rozhodne v máji. Pozorovatelia sa budú na práci v Európskom parlamente zúčastňovať do 30. apríla 2004.
Ich práva ako pozorovateľov však budú obmedzené. Budú sa síce môcť zúčastňovať na plenárnych zasadaniach, ale bez práva hovoriť a hlasovať. Svoje názory budú môcť vyjadriť vo výboroch, opäť však bez možnosti hlasovať. Okrem toho budú môcť predkladať dokumenty parlamentným orgánom.
Pokiaľ ide o finančné hľadisko, budú mať niektoré výsady europoslancov. To znamená, že im Európsky parlament bude preplácať cestovné náklady a výdavky za ubytovanie tak v Bruseli, ako aj Štrasburgu. Okrem platu, ktorí títo pozorovatelia budú dostávať z národného parlamentu, im EP poskytne aj diéty vo výške 250 eur denne.
Po úspešnej ratifikácii prístupovej zmluvy v parlamentoch kandidátskych a členských krajín, sa z pozorovateľov stanú poslanci s rovnakými právami, aké majú ich kolegovia z členských krajín. Ako plnoprávni členovia však pravdepodobne budú pôsobiť v EP len niekoľko týždňov, keďže v júli sa uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu. Ak nerátame s mimoriadnou situáciou, aká nastala po zjednotení Nemecka (kde sa revidoval počet kresiel v súlade s Maastrichtskou zmluvou), je to druhýkrát -- pri vstupe Španielska a Portugalska -- čo Európsky parlament privítal takýchto pozorovateľov. Počet poslancov EP sa po rozšírení o 10 nových členov rozrastie zo 626 na 732 v súlade so Zmluvou z Nice.
Okrem toho bude musieť Európsky parlament prijať aj ďalších zamestnancov a pripraviť kancelárske priestory. Parlament ráta s výdavkami asi 90 miliónov eur v tomto roku, 156 miliónmi v roku 2004 a 185 miliónmi v roku 2005.
Administratíva parlamentu odhaduje, že sa bude musieť vytvoriť 1 119 postov, z toho 70 percent obsadia prekladatelia a tlmočníci.
So vstupom 10 nových krajín do únie sa zvýši aj počet jazykov používaných v pléne z 11 na 21. Napriek tomu sa parlament rozhodol zachovať svoju multijazykovosť. Aby sa to dalo zvládnuť, bude nevyhnutné skombinovať rôzne prekladateľské a tlmočnícke techniky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 10:54