Počet úmrtí na koronavírus tu vďaka očkovaniu klesol o 95 percent (ilu)TASR
StoryEditor

Obmedzenia pre ľudí bez covid pasu. Európa tlačí na neočkovaných, krajiny zakazujú vstupy a lákajú na zľavy

07.08.2021, 16:00
Napríklad v Taliansku sa od piatku bez takzvaného zeleného pasu nepozrú ľudia do kina či posilňovne, ale ani sa nenajedia v reštaurácii či nenapijú v bare.

Kým Francúzsko a Taliansko zavádzajú povinné covid pasy pre kina či reštaurácie, v Nemecku majú zaočkovaní zľavy v obchodoch či na koncertoch. V

Grécku a Španielsku platia zákazy nočného vychádzania.

​Bez covid pasu nič. Tak možno stručne opísať taktiku, ktorú v boji proti koronavírusu volí čím ďalej tým viac západoeurópskych štátov. Cieľom je prinútiť ľudí - miestnych a aj turistov - na očkovanie, a predísť tým jesennej vlne epidémie vrátane lockdownov.

Napríklad v Taliansku sa od piatku bez takzvaného zeleného pasu nepozrú ľudia do kina či posilňovne, ale ani sa nenajedia v reštaurácii či nenapijú v bare. Je zaujímavé, že táto povinnosť platí len pre konzumentov, nie pre čašníkov.

Od septembra sa navyše majú pravidlá ďalej sprísňovať a covid pas bude vyžadovaný aj po učiteľoch a cestujúcich v lietadlách a ostatných diaľkových spojoch.

Pedagógovia, ktorí odmietnu preukázať bezinfekčnosť, budú podľa denníka Corriere della sera posielaní po piatich dňoch na neplatenú dovolenku. Vláda súčasne stanovila fixné ceny za antigénne testy: 15 eur pre dospelých a osem eur pre maloletých. Výsledok testu je platný len 48 hodín.

Ešte prísnejšie pravidlá budú od septembra platiť vo Francúzsku, kde sa bez covid pasu človek nepozrie ani do obchodného centra. Do kina, múzea či na športoviská ho Francúzi musia mať už od 21. júla.

Pôvodne malo tiež platiť, že zamestnávatelia budú mať právomoc prepustiť zamestnanca s krátkodobou zmluvou, ktorý sa odmietne očkovať či preukázať negatívnym testom. Tamojší najvyšší súd to ale zamietol ako protiústavné.

Zľavy pre zaočkovaných

V oboch krajinách sa proti opatreniam masívne protestuje, najčastejším argumentom demonštrantov je obmedzovanie slobody občanov a účelové vytváranie nerovnosti v spoločnosti. Podľa oboch vlád je však situácia presne opačná.

"Covidový certifikát je v tejto dobe kľúčovým prostriedkom, aby sme sa vyhli plošným uzáverám a ochránili slobodu," uviedol taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza.

Cestu pozitívnej motivácie naopak zvolili v Nemecku, kde sú pre očkovaných zavádzané zľavy na rôzne druhy tovaru a aj na niektoré koncerty. Trebárs v Sasku Červený kríž spustil portál, cez ktorý si očkovaní môžu zakúpiť zľavnené oblečenie, techniku, športové zariadenia, potraviny aj turistické zájazdy.

"Je to mimoriadne poďakovanie pre tých, ktorí sa rozhodnú vakcínou aktívne prispieť do boja s pandémiou," uviedla organizácia k svojej špeciálnej akcii.

Záujem bol od prvého okamihu obrovský, čo sa prejavilo preťažením webovej stránky, ktorá následne vypovedala poslušnosť. Podobné výhody sú k dostaniu aj v ďalších spolkových krajinách. Napríklad v Hesensku si očkovaní záujemcovia môžu objednať gitarové duo, ktoré pre nich usporiada súkromný domáci koncert.

Za 90-minútové vystúpenie, ktoré stoja nezaočkovaného človeka 500 eur, zaplatí zaočkovaný len 400 eur. Testovať sa v Nemecku možno doteraz bezplatne, od októbra by sa to však mohlo zmeniť. Podľa informácií magazínu Der Spiegel má o tom kancelárka Angela Merkelová rokovať s premiérmi spolkových krajín.

Záťah na "nočných vtákov"

V Grécku a v Španielsku bojujú s nastupujúcou vlnou koronavírusu po svojom. Predovšetkým v turistických oblastiach rušia kultúrne akcie a zavádzajú nočné zákazy vychádzania. Tie môžu trvať od niekoľkých dní až po niekoľko týždňov.

Napríklad na ostrove Zakynthos a v meste Chania na Kréte nesmie od piatku nikto do ulíc medzi 1.00 a 6.00 hod.. Opatrenie bude trvať prinajmenšom do budúceho piatku.

Neprípustné sú tiež verejné a súkromné ​​zhromaždenia viac ako 20 ľudí či hudobné produkcie v reštauráciách, baroch a kaviarňach. V prípade porušenia tohto nariadenia hrozia hriešnikom astronomické pokuty od 50 tisíc do 200 tisíc eur.

Ešte viac skrátka sú držaní "noční vtáci" v Katalánsku vrátane vyhľadávanej Barcelony. Zákaz nočného vychádzania tam platí už nejaký čas a vo štvrtok ho miestny súd o ďalšie dva týždne predĺžil.

Ďalšie uvoľňovanie reštrikcií naopak pokračuje v Spojenom kráľovstve. Po Anglicku a Škótsku tam opraty svojho lockdownu uvoľní aj Wales. Návštevníkom sa cez víkend otvoria nočné bary a kluby - návštevníci nemusia mať ani nasadené rúška, ktoré budú naďalej povinné len v obchodoch a hromadnej doprave.

Covid pasy zatiaľ vyžadované nie sú, a to aj vďaka vysokej zaočkovanosti - aspoň jednu dávku vakcíny obdržalo 70 percent Britov.

V Rakúsku je momentálne v platnosti takzvané pravidlo 3G - napríklad vo Viedni je negatívny test, doklad o očkovaní či prekonanom covide požadovaný aj od detí od šiestich rokov.

Na Slovensku je vstup do obchodov aj reštaurácií zatiaľ neobmedzený, v prípade zhoršenia pandemickej situácii však bude vstup vyhradený len pre očkovaných. Stanovuje to kontroverzný očkovací zákon, ktorý slovenský parlament schválil v júli.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:53