StoryEditor

USA: Prekvapivá mobilizácia aktivistov

02.11.2004, 23:00

Od amerického východného pobrežia k západnému, od veľkých jazier k Mexickému zálivu, najvernejší prívrženci prezidentských súperov -- Georgea W. Busha a Johna Kerryho -- vedeli, že musia urobiť všetko pre toho svojho kandidáta. V Ohiu sa republikáni pokúšali stoj čo stoj do volebných miestností pretlačiť vcelku zvláštnych pozorovateľov. Jedinou ich úlohou bolo spochybniť práva niektorých registrovaných voličov. Republikáni sa totiž obávali, že hlasy odovzdajú aj tí, ktorí vo volebných miestnostiach štátu nemajú čo hľadať. Demokrati pred súdmi argumentovali, že ich oponenti sa iba snažia zastrašiť voličov z radov menšín. Tí sú totiž ich skutočnou základňou. O päť minút dvanásť súd rozhodol v prospech demokratov.

Súboj aktivistov v Austine
Aj v domovskom štáte prezidenta Georgea W. Busha, Texase, prebiehal súboj týchto večných idealistov. No v úplne inej rovine. Pre demokratických a republikánskych aktivistov sa austinský volebný deň vlastne začal ešte v noci (podobne ako pre ich šéfov). Už o štvrtej hodine ráno, teda celé tri hodiny pred oficiálnym začiatkom hlasovania, sa predbiehali v tom, kto volebné miestnosti obkolesí väčším množstvom tabúľ s logami svojho obľúbenca. "Často sa nám stáva, že nám ich ešte počas noci ukradnú," posťažovala sa jedna republikánska aktivistka. Centrum Austinu a jeho južná časť sú pritom tradične viac liberálne, volia demokratov, naproti tomu sever je konzervatívny. Tento paradox texaskej metropoly v porovnaní so zvyškom štátu je ľahko zdôvodniteľný. Mesto bolo vždy oveľa liberálnejšie na texaské pomery, keďže takéto myšlienky šírila v prvom rade miestna univerzita. Niet pochýb o tom, že Texas je krajina Georgea W. Busha. Víťazstvo republikánov je vopred dané. Demokrati tu navyše po kontroverznom prerozdelení kongresových dištriktov musia doslova bojovať o prežitie, aby mali vo Washingtone aspoň nejakého zástupcu.

Problémom Mickey Mouse
Členovia miestnych volebných komisií nemuseli bojovať s podobnými problémami ako ich kolegovia na Floride, v Ohiu, Pennsylvánii a ďalších do poslednej chvíle nerozhodnutých štátov. Žiadne nekonečné prepočítavanie, rozdiely na ostrí noža.
Neznamená to však, že by voľby boli úplne bezproblémové. Majú vlastné dilemy, napríklad s Mickey Mousom. Problém je tak "závažný", že denník Austin American-Statesman mu vo volebnom čísle venoval prominentný priestor. "Pri každých voľbách u nás zaznamenáme hlas za Mickeyho Mousa, Pluta či Supermana," citoval denník volebnú úradníčku Rose Pietschovú. To iba sťažuje situáciu pri sčítavaní, keďže elektronické zariadenia nedokážu takto vyplnené hlasovacie lístky prečítať.

Texas -- krajina Busha
Texas je na svojho syna, prezidenta Busha hrdý. Exguvernér štátu splnil očakávania, keď tam strávil záverečné chvíle pred včerajším dňom rozhodnutia. Študenti metodistickej univerzity v Dallase ho v noci na včera privítali grandióznym spôsobom. Ich nadšenie nezmrazila ani hŕstka Kerryho priaznivcov vykrikujúcich heslá typu: Už iba jeden deň! Politické zaradenie davu počúvajúceho pesničku Americký vojak však nemohlo byť viac jasné. "Vy odštartujete počas volebného dňa trend," povedal priaznivcom Bush v prejave vysielanom miestnymi televíziami. Po namáhavom a volebnými zhromaždenia nabitom dni tak načerpal medzi svojimi najbližšími potrebnú energiu. Noc strávil na ranči Praire Chapel a hneď po otvorení miestností odvolil v blízkosti ranča v mestečku Crawford, ktoré si už zvyklo na prítomnosť novinárov, niekedy prevyšujúcich ich skromný počet 705 obyvateľov.

01 - Modified: 2002-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HP fúziou ušetril 651 mil. USD
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 17:59