StoryEditor

Gardy sú vraj vyzbrojené chemickými zbraňami

17.03.2003, 23:00

Odpočítavanie útoku na Irak sa začalo včera po tom, ako sa Spojené štáty vzdali nádeje vyriešiť krízu diplomatickou cestou na pôde Bezpečnostnej rady OSN.
Nič na tom nemení ani najnovšie vyhlásenie Saddáma Husajna, ktorý sa priznal, že Irak v minulosti vlastnil zbrane hromadného ničenia, ale viac ich vraj už nemá. "Nie sme zberatelia zbraní, ale mali sme tieto zbrane, aby sme sa bránili, keď sme boli vo vojne s Iránom a keď nás ohrozoval sionistický celok," povedal Saddám počas stretnutia s tuniským ministrom zahraničných vecí Habíbom Benom Jahiom, informovala iracká televízia Mladosť. Nemenovaný predstaviteľ Pentagónu pritom včera agentúre AFP povedal, že Irak v očakávaní útoku rozdal určitým jednotkám republikánskej gardy chemické zbrane. "Máme informácie, ktoré hovoria o tom, že tieto zbrane im distribuovali," tvrdí nemenovaný zdroj.
Francúzsko, Rusko a Nemecko, ktoré sa stavali proti novej rezolúcii o Iraku, dali včera najavo, že mienia pokračovať v diplomatickom úsilí pri riešení irackej krízy. Na ich podnet sa zajtra uskutoční zasadnutie Bezpečnostnej rady na úrovni šéfov diplomacií. "Nerezignujeme," povedal nemecký veľvyslanec pri OSN Günter Pleuger. Britský veľvyslanec Jeremy Greenstock vyhlásil, že vzhľadom na okolnosti bude stretnutie "akademické".
Väčšina krajín sveta z obáv pred blížiacim sa útokom rozhodla o stiahnutí svojich diplomatov nielen z Iraku, ale aj Sýrie, Kuvajtu, Iránu a Izraelu. Irak by dnes mali opustiť zbrojní inšpektori OSN a pracovníci všetkých agentúr Spojených národov. Generálny tajomník OSN Kofi Annan včera Bezpečnostnej rade oznámil, že nariadil evakuáciu všetkých medzinárodných pracovníkov OSN z Iraku. Annan ďalej povedal, že OSN tiež zastavuje pre Irak program ropa za potraviny.
Podľa pozorovateľov je útok na Irak otázkou najviac troch dní. "Z vojenského hľadiska nemá význam otáľať. Očakával by som vojenský pohyb v najbližších 24 hodinách, domnievajúc sa, že cesta cez OSN je teraz zatvorená. Ak máte jednotky psychicky pripravené, nie je dôvod otáľať. Moment prekvapenia uplynul. Idete na to," povedal včera Andrew Brooks z londýnskeho Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie. "Vojna by sa mohla začať najskôr v stredu, najneskôr v piatok. Podľa môjho chápania by Američania chceli dať britskému premiérovi Tonymu Blairovi čas na druhú debatu v parlamente," myslí si Toby Dodge, expert na Irak z warwickej univerzity. "Neviem, koľko času Bush poskytne, ale, samozrejme, musí dať dosť času inšpektorom a iným neutrálnym osobám, aby z Iraku odišli. (...) Čím dlhšie budú čakať, tým viac dovolia rast odporu proti vojne -- to hovorí za dosť rýchly začiatok vojenskej akcie," povedal Gary Samore z londýnskeho Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 06:56