StoryEditor

Americký prezident vyzval na transatlantickú jednotu

02.06.2003, 00:00
Prezident USA George W. Bush v sobotu počas návštevy Poľska vyzval európskych spojencov, aby prekonali horkosť a nedôveru spôsobenú vojnou v Iraku a zjednotili sa v boji proti terorizmu
  • Summit G8: Chladné zvítanie Busha a Chiraca
  • Prezident USA George W. Bush v sobotu počas návštevy Poľska vyzval európskych spojencov, aby prekonali horkosť a nedôveru spôsobenú vojnou v Iraku a zjednotili sa v boji proti terorizmu: "Nie je vhodný čas na rozdúchavanie sporov vo veľkej aliancii," varoval americký prezident v Krakove. Bush využil ponurú návštevu bývalých nacistických táborov smrti Osvienčim a Brzezinka, aby pripomenul hrôzy holokaustu a varoval, že svet stále čelí smrteľným hrozbám: "Nepriatelia slobody vždy uprednostňovali rozdelenú alianciu. Keď sú Amerika a Európa v jednote, žiaden problém a žiaden nepriateľ sa proti nám nemôže postaviť," povedal Bush, informovala americká televízna stanica Fox News Channel.
    Spolu s manželkou Laurou si pozrel plynové komory, kde zahynulo vyše 1,5 milióna židov a desaťtisíce ľudí inej etnickej či národnej príslušnosti. So zdesením si prezreli výstavu múzea, ktorej súčasťou sú aj topánky odobraté deťom a vlasy ostrihané ženám predtým, než ich zabili. Tieto tábory "nám pripomínajú, že zlo je reálne a treba ho jasne pomenovať a odporovať mu" vyhlásil Bush pred hosťami zhromaždenými na nádvorí starobylého zámku Wawel, pamiatky, ktorú v roku 1939 dobyli nacisti. Pred americkým prezidentom vystúpila poľská hlava štátu Aleksander Kwašniewski a prejavy oboch štátnikov vysielali televízie do celého sveta.
    Bushov prejav bol po trhlinách v transatlantických vzťahoch za posledné obdobie v zmierlivom tóne. "Amerika a krajiny Európy boli povolané čeliť hrozbe globálneho teroru. Každá krajina čelila ťažkým rozhodnutiam ohľadne využívania vojenskej sily v záujme udržania mieru. Videli sme jednotu a spoločný cieľ. Videli sme tiež debatu - niekedy prospešnú, niekedy rozvratnú". Prezident USA obhajoval Poľsko za to, že vystúpilo aj proti názorom európskych partnerov a stálo po boku Washingtonu vo vojne proti bývalému irackému diktátorovi Saddámovi Husajnovi. Podľa neho Poľsko neprešlo tyraniou, okupáciou a povstaniami proti nim, len aby "mu bolo povedané, že si musí vybrať medzi Európou a Ameriku. Poľsko je dobrým občanom Európy a blízkym priateľom Ameriky". Zároveň v kľúčovom zahraničnopolitickom prejave vyzval na pokračovanie boja proti medzinárodnému terorizmu a krajinám, ktoré pomáhajú šíriť zbrane hromadného ničenia: "Nastal čas zjednotiť sa na obranu slobody a zintenzívniť spoločnú snahu slobodných národov. Nie je vhodný čas na rozdúchavanie sporov vo veľkej aliancii. Rivalita nesmie podkopať veľké princípy a povinnosti, o ktoré sa delíme."
    Americký prezident pripomenul, že Washington spolu s niekoľkými spojencami spúšťa novú iniciatívu, ktorej cieľom je zastaviť šírenie nebezpečných zbraní, chcú ich zastaviť už pri samotnom transporte loďami či lietadlami. Program je iba v prípravnej fáze a podporuje ho aj Veľká Británia, Poľsko, Španielsko či Austrália. Vznik iniciatívy podnietilo zadržanie lode s nákladom severokórejských rakiet španielskymi vojakmi. Úrady sa domnievali, že smeruje do Iraku, no cieľovou stanicou bol Jemen a Španielsko muselo loď aj s nákladom vydať.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    19. máj 2024 05:20