StoryEditor

Nad Turecko priletel ruský bombardér, k Asadovi ho odprevadili stíhačky

05.10.2015, 13:38

Vzdušný priestor Turecka v sobotu narušilo jedno z ruských lietadiel, ktoré v Sýrii likvidujú nepriateľov Asada. Cez hranice ho vyprevadil stíhačky, oznámilo turecké ministerstvo obrany. Turecko je členom Severoatlantickej aliancie, zablúdené Asadove lietadlá v minulosti niekoľkokrát zostrelilo.

Lietadlo podľa vyhlásenia Ankary vletelo nad územie Turecka osem minút po sobotňajšom poludní. Turecké letectvo k nemu vyslalo dvojicu stíhačiek F-16, ktoré neďaleko hliadkovali. Keď podľa Turkov narušiteľ zistil, že ho prenasleduje ich letectvo, vrátil sa nad Sýriu, píše portál iDNES.cz.

"Ruský veľvyslanec bol predvolaný na ministerstvo zahraničia, kde bol vyrozumený o silnom proteste. Nesúhlas vyjadril v telefonickom rozhovore s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom aj turecký minister Feridun Sinirlioglu," napísala ruská štátna agentúra Sputnik.

Nie je jasné, či ruský pilot hranice preletel omylom, alebo išlo o zámernú provokáciu. Turecko je členom Severoatlantickej aliancie. Ruské letectvo nezriedka testuje obranné mechanizmy NATO tým, že svoje stroje vysiela na Západ. Prieskumných lietadiel aj bombardérov začalo okolo Európy pribúdať najmä vlani na jeseň.

Turecko nechalo v sobotu ruského pilota odletieť, voči letcom sýrskeho prezidenta Bašára Asada však v minulosti postupovalo rázne. Stroje, ktoré narušili jeho vzdušný priestor, Ankara zostreľovala. "Prečo? Pretože ak niekto naruší náš vzdušný priestor, dostane poriadne tvrdú príučku," komentoval to vlani v marci dnešný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Rusi minulý týždeň zahájili letecké údery proti Asadovým nepriateľom. Podľa Moskvy likvidujú "známych teroristov" podľa zoznamu, ktorý Rusi spísali v spolupráci so sýrskou vládou. Agentúra Sputnik v pondelok opäť napísala, že cieľom ruského letectva sú radikáli z organizácie Islamský štát.

"Útoky ruských lietadiel narušili veliteľské štruktúry i logistickú sieť Islamského štátu a spôsobili výrazné škody na infraštruktúre využívanej na plánovanie teroristických činov v Sýrii a Iraku," uvádza agentúra s odkazom na moskovskej ministerstvo obrany.

Západ má však o účele ruských náletov pochybnosti, ich cieľom sú podľa neho najmä predstavitelia opozície vrátane Slobodnej sýrskej armády, ktorej bojovníkov pomáha cvičiť americká CIA.

01 - Modified: 2007-10-04 07:43:23 - Feat.: 0 - Title: Marek Müller dnes ráno zomrel
01 - Modified: 2024-05-09 13:41:41 - Feat.: - Title: Boeingu pri pristávaní v Turecku praskla predná pneumatika, nikto sa nezranil 02 - Modified: 2024-05-09 13:33:55 - Feat.: - Title: Turecká centrálna banka zvýšila svoju inflačnú prognózu, chce obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien 03 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 04 - Modified: 2024-05-07 21:09:02 - Feat.: - Title: Lodnú dopravu v Bosporskej úžine, ktorá bola prerušená takmer desať hodín, opäť obnovili 05 - Modified: 2024-05-06 19:38:41 - Feat.: - Title: V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 06:33