StoryEditor

Nóri si pripomenuli prvé výročie Breivikovej masakry

23.07.2012, 00:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

Príbuzní a priatelia obetí, ľudia, čo prežili masakru aj desaťtisíce bežných Nórov, ktorých zomkla veľká tragédia. Tí všetci včera spomínali na obete vyčíňania pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika, ktorý presne pred rokom pozabíjal v Osle a na ostrove Utöya 77 ľudí.

Návrat na Utöyu
Na prvé výročie udalostí z 22. júla 2011 sa konali spomienky v Osle, kde pri výbuchu bomby zomrelo osem ľudí a vyše dve stovky boli zranené, ako aj na Utöyi. Tam Breivik postrieľal 69 prevažne mladých účastníkov letného tábora mládežníckej vetvy sociálnodemokratickej Strany práce, ktorá v Nórsku vládne. Podľa vlastných slov tým bojoval proti multikulturalizmu a prílevu imigrantov do Nórska. Verdikt by nad ním mal súd vyniesť 24. augusta.

V centre Osla sa spomienka uskutočnila v predpoludňajších hodinách priamo pred vládnou budovou, na ktorú Breivik zaútočil. Zúčastnili sa na nej najvyšší nórski politici vrátane kráľa Haralda V. a premiéra Jensa Stoltenberga, ktorí k budove položili veniec so stuhou v nórskych národných farbách, teda červenej a modrej. „Bomba a výstrely mali zmeniť krajinu. Nórsky ľud odpovedal tak, že sa postavil za svoje hodnoty,“ vyhlásil v prejave Stoltenberg.

Breivik síce podľa neho mnohých ľudí zabil a spôsobil tým v celej krajine obrovský zármutok. Svoj skutočný cieľ zničiť odhodlanie budovať v Nórsku otvorenú a multikultúrnu spoločnosť však nedosiahol.

V rovnakom čase sa na ostrove Utöya za prísnych bezpečnostných opatrení zhromaždili na súkromnej spomienke stovky príbuzných aj ľudia, ktorí prežili tamojší masaker. Polovica z obetí tam boli deti od 14 do 18 rokov. „To, čo sa tu stalo, je veľmi silné a dotklo sa veľkého množstva ľudí. Znamená pre nás mnoho, že sme sem prišli spolu všetci tí, ktorých táto tragédia zasiahla,“ povedala médiám Christin Bjellandová, matka jedného z mladých ľudí, čo streľbu prežili.

Spomienky v Nórsku
Mladí sociálni demokrati trvajú na tom, že nórska spoločnosť musí zostať otvorená. „Ľudia si myslia, že presadzovať tieto hodnoty je v dnešnej situácii trochu naivné. Podľa mňa je však naivnejšie myslieť si, že brutálna polícia alebo reštriktívnejšia politika prinesie so sebou bezpečnejšiu spoločnosť,“ vyhlásil Vegard Groeslie Wennesland, aktivista Strany práce, ktorý prežil útok na Utöyi.

Večer sa v Osle uskutočnil koncert pred radnicou. Na bohoslužbách a spomienkových podujatiach po celej krajine sa zúčastnilo viac ako stotisíc ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 00:40