StoryEditor

Toulouse zažilo novú drámu, islamista zajal v banke rukojemníkov

21.06.2012, 00:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

Do juhofrancúzskeho Toulousu sa včera vrátila nočná mora, podobná tej, akú mesto prežívalo počas marcového vraždenia islamistického radikála Mohameda Meraha. Do pobočky banky o jedenástej predpoludním vnikol muž, ktorý tu zajal štyroch rukojemníkov vrátane riaditeľa pobočky. Tvrdil, že je napojený na teroristickú sieť Al-Kajdá a vyhrážal sa, že všetkých zabije. Po niekoľkohodinovej dráme muž rukojemníkov prepustil. Vzápätí ho zatkla špeciálna jednotka francúzskej polície.

Pacient psychiatrie
Po vstupe do banky žiadal muž od pracovníkov najskôr peniaze. Keď ich nedostal, vystrelil do vzduchu a potom oznámil, že všetkých berie za rukojemníkov. Žiadal hovoriť so šéfom elitných jednotiek RAID, ktoré koncom marca zabili viacnásobného vraha Meraha pri prestrelke v jeho dome.

Podobne ako v marci pri Merahovi, ktorý v Toulouse postrieľal sedem ľudí -- troch vojakov, tri židovské deti a rabína -- aj tentoraz do akcie nasadili špeciálne jednotky RAID. Polícia okolie dejiska rukojemníckej drámy hermeticky uzavrela. Z neďalekej školy evakuovali žiakov.
Podvečer páchateľ prepustil dve ženy, neskôr aj zvyšných dvoch rukojemníkov. Po skončení akcie francúzski vyšetrovatelia oznámili, že muž mal v minulosti psychické problémy. Dokonca sa liečil na psychiatrii. "Nekonal kvôli peniazom, ale z náboženského presvedčenia," povedal médiám francúzsky prokurátor Michel Valet.

Pomsta za Meraha
Prepadnutá filiálka banky CIC sa pritom nachádza iba 100 metrov od domu Meraha. Práve pomstou za Meraha sa mal vyhrážať aj páchateľ včerajšieho prepadu.

Údajne ide o schizofrenika, ktorý prerušil terapiu. Jeho sestra pre francúzske médiá uviedla, že jej 26-ročný brat bol už ako dieťa v opatere zdravotníkov. Pre policajtov však prípadné psychické problémy páchateľa neznamenajú, že by bol menej nebezpečnou osobou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 05:47