StoryEditor

Ako vnímajú vojnu v Kansase

01.04.2003, 00:00
Autor:
Martin EhlMartin Ehl

Frank Van Fleet má neďaleko Kansas City malé hospodárstvo so štyridsiatimi kravami, pomáha synom viesť stavebnú firmu a zbiera staré traktory. Bol farmárom i robotníkom v továrni. Vojnu na druhej strane zemegule sleduje pravidelne každé ráno a večer v televíznom spravodajstve spolu s manželkou Mary Jo. "Podporujem to. Mysleli sme, že treba niečo urobiť," hovorí šesťdesiatpäťročný Frank, ktorý sa označuje za konzervatívca a pravidelne volí republikánov. "Dúfajme, že sa to rýchlo skončí."
Kansas leží takmer presne uprostred USA. Je to poľnohospodársky štát s dva a pol miliónmi obyvateľov. Farmy a ranče sa rozprestierajú do veľkých vzdialeností. Miestni obyvatelia sú väčšinou potomkami Nemcov, Švédov, Poliakov, Čechov a iných stredoeurópskych národov. Priemerný obyvateľ Kansasu veľa necestuje ani po USA a už vôbec nie do zahraničia. Porcie jedla sú tu veľké, ľudia rozprávajú rozšafne a hlavným dopravným prostriedkom je veľký pickup s náhonom na všetky štyri kolesá. Kansas zásobuje Američanov najmä hovädzím mäsom.
Väčšina obyvateľov Kansasu pravidelne volí republikánov ako Frank. Jeho manželka je však opatrnejšia, pokiaľ ide o názor na vojnu. "Nemáme radi vojny," hovorí Mary Jo, matka troch dospelých detí a babička štyroch vnúčat. Vojnové spravodajstvo však sleduje s veľkým záujmom. Van Fleetovci predstavujú typických obyvateľov stredozápadu, oblasti, ktorá žije predovšetkým poľnohospodárstvom a ktorej obyvatelia majú veľa z vlastností všetkých typických skupín obyvateľov USA -- nebojácnosť bývalého divokého západu, ostražitosť juhu a určitú časť otvorenosti obyvateľov východného pobrežia. O Kansase a okolitých štátoch sa niekedy hovorí ako o miestach, kde žijú tí praví priemerní Američania.
Van Fleetovci nepoznajú vo svojom okolí nikoho, kto by narukoval alebo mal príbuzného v armáde. "O niekom som počula v práci," snaží si spomenúť dcéra Tami, ktorá prišla na návštevu. "Snažím sa sledovať to, pozerám CNN a počúvam verejnoprávny rozhlas," hovorí Tami, ktorá predtým dávala prednosť ľahším programom súkromných staníc. Jej manžel i naďalej číta noviny od športových stránok.
Obyvatelia Kansasu teraz privítali, že ich štát leží bokom od svetového diania, pretože tu je hrozba prípadného teroristického útoku veľmi malá. V Kansase nie sú významné vojenské základne ani symboly moci či pýchy Ameriky. "Tu sa nemusíme veľmi báť, ale môže sa stať čokoľvek a kedykoľvek," hovorí Tami a pozrie sa na svojho trojročného syna, ktorý behá po izbe.
Rovnako, ako mnoho Američanov, majú Van Fleetovci pri dome stožiar na americkú vlajku. Traja z piatich susedov, na ktorých z domu vidieť, majú vlajky vyvesené. Van Fleetovci nemajú vlajky ani na autách, čo sa v poslednom čase stalo v USA módou. "Vlajku vyvesujeme iba v lete, keď trávime veľa času vonku na dvore," rozpráva Frank. "Vlajok je teraz o sto percent viac ako pred jedenástym septembrom," hodnotí Frank, ale svoje presvedčenie vyjadruje iným spôsobom. "Chodím pravidelne voliť, volil som Busha a miestnych republikánov. Veľa z tých, ktorí vlajku vyvesili, voliť nechodí."
Pre Van Fleetovcov a prevažnú väčšinu obyvateľov Kansasu je vojna čímsi veľmi vzdialeným. Chápu však konzervatívny postoj prezidenta Busha a veria, že ich krajinu riadi dobre.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:00