StoryEditor

Očakávame, že zanecháte niečo viditeľné

11.11.2007, 23:00
Autor:
mokmok

Čo hovorí generálny tajomník rady Terry Davis na priority, ktoré sme si zvolili?
Považuje ich za veľmi dôležité. Najmä čo sa týka obsahu. Organizácia má totiž najlepšie vyvinutý systém účasti občianskej spoločnosti na živote, a tú si Slovensko dalo ako prioritu.

Nemajú v Štrasburgu predsudky voči krajine, ktorá má sama doma problém s rómskou menšinou a nedávno ju kritizovali za maďarsko-slovenské vzťahy?
Každý privítal, že Slovensko dalo túto otázku do agendy. Samozrejme, že túto problematiku, ktorá je aj v iných krajinách, sledujeme veľmi pozorne. Je to dobrý znak a potvrdzuje to vaše odhodlanie urobiť krok vpred v tejto otázke. Ja by som to otočil -- boli by sme sklamaní, keby to tak nebolo.

Pozná Rada Európy ľudí, ktorí jej budú šéfovať?
Veľmi sa na toto predsedníctvo tešíme aj preto, že generálny tajomník veľmi dobre pozná pána ministra Jána Kubiša a výborne si s ním aj osobne rozumie. Váš minister má tiež dobré skúsenosti s tým, ako takéto organizácie pracujú. A máte v Štrasburg aj dobrého veľvyslanca, Kuchára, ktorý tu nie je dlho, a urobil dobrý dojem.

Očakáva sa od krajiny, ktorá predsedá prvýkrát, niečo špeciálne?
Rada je veľké teleso, preto nikto neočakáva, že za pol roka zmeníte jej celkové smerovanie. Ale tým, že ste vybrali určitú agendu a organizovaním udalostí počas šiestich mesiacov môžete vyprodukovať dôležité výsledky, tak ako sa to podarilo aj minulým predsedníctvam. Očakávame, že zanecháte niečo hmatateľné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 08:20