StoryEditor

Diplomati Izraelu a Maroka sa stretnú po 7 rokoch

04.07.2007, 15:11
Autor:
SITASITA

Izraelská ministerka zahraničných vecí Cipi Livniová a jej marocký partner Muhammad Benaíssa sa stretli v stredu v Paríži na prvom oficiálnom rokovaní po siedmich rokoch. Maroko prerušilo diplomatické vzťahy s Izraelom po prepuknutí palestínsko-izraelských bojov v septembri roku 2000, aj keď niektoré kontakty pretrvali. Podľa Izraela počas siedmich rokov sa uskutočnili viaceré súkromné bilaterálne rokovania. "Stretnutie bolo vzhľadom na dôležité postavenie Maroka v Lige Arabských Štátov (LAŠ) viac ako nevyhnutné ... Izrael a LAŠ zdieľajú podobné záujmy a čelia rovnakým hrozbám." povedala po rokovaní Livniová. Ministerka potvrdila, že vytvorenie novej palestínskej vlády, z ktorej vylúčili Hamás, naznačuje pozitívne zmeny. "Zloženie novej palestínskej vlády nám dáva nádej na pokrok," dodala.
Benaíssa k novinárom neprehovoril, s Livniovou si pred kamerami podali ruky. V zákulisí členovia izraelskej delegácie rozbaľovali zlaté perá, dary od marockej delegácie.
Pred ochladnutím vzťahov Maroko hralo dôležitú zákulisnú úlohu v blízkovýchodnom mierovom procese.
Livniová sa v Paríži stretne aj s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a zúčastní sa na pracovnom obede s ministrom zahraničných vecí Bernardom Kouchnerom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 15:27