StoryEditor

USA sa boja zemetrasenia v Číne. Môže doraziť až k nim.

27.05.2008, 00:00

Tí, ktorí tvrdia, že príroda sa počas posledných zemetrasení unavila a načas stíchne, sa s najväčšou pravdepodobnosťou mýlia. Veľmi silné zemetrasenia, aké si pred dvoma týždňami v Číne vyžiadalo viac ako 65-tisíc mŕtvych, môžu totiž v rámci dominového efektu vyvolať podobné otrasy na opačnom konci sveta. Tvrdia to americkí vedci v správe, ktorú zverejnil časopis Nature Geoscience. Skupina amerických geológov analyzovala zemetrasenia so silou nad sedem stupňov Richterovej stupnice. Vedci si všimli, že v drvivej väčšine prípadov otrasy vyvolali rôzne silné zemetrasenia pozdĺž tektonických zlomov aj na iných kontinentoch.
"Pri silnom zemetrasení vznikajú aj seizmické povrchové vlny, ktoré sa šíria pozdĺž povrchu Zeme a dokonca môžu i niekoľkokrát obehnúť planétu. Sú dostatočne silné na to, aby spôsobili zmenu v stave seizmoaktívneho zlomu prakticky kdekoľvek," povedal HN profesor Peter Moczo z bratislavskej Matematicko-fyzikálnej fakulty. Jeho slová potvrdzuje napríklad aj silné zemetrasenie v Kolumbii, ku ktorému došlo len pár dní po katastrofe v Číne.

Zem sa bude triasť
Štúdia amerických vedcov dokazuje, že silné otrasy zeme v jednom kúte sveta vedú k menším otrasom v úplne inom. Nejde pritom o dodatočné otrasy Zeme, pretože tie sa objavujú bližšie k centru. Príkladom je devastujúce zemetrasenie v roku 2004 na Sumatre, ktoré odštartovalo otrasy až v Ekvádore. Po analýze ničivých kúskov prírody sú teraz vedci presvedčení, že veľké otrasy Zeme bežne spúšťajú menšie otrasy po celom svete vrátane miest na úplne opačnom konci planéty a to dokonca v miestach, kde nie sú také časté.
"Vedeli sme, že seizmické vlny môžu cestovať na povrchu Zeme," vysvetlil jeden zo spoluautorov správy Tom Parsons. "Avšak pre väčšinu vedcov zostávali tieto vyvolané zemetrasenia ojedinelými prípadmi. V skutočnosti sa dejú pravidelne," uzatvoril Parsons. S tým, že zemetrasením vyvolané otrasy nie sú až taká zriedkavosť, súhlasí aj Moczo. "Zdá sa, že by to nemal byť ojedinelý jav. Silné povrchové vlny môžu spôsobiť zmeny na vzdialenom zlome, ak je na to zlom pripravený, teda je na ňom nahromadené dostatočné napätie."

Vedci sú v strehu
Doposiaľ sa podľa vedcov upriamovala pozornosť len na následné otrasy v oblasti prvého zemetrasenia. Je však nutné zaoberať sa i možnými dosahmi silných zemetrasení inde na svete. "Zatiaľ nie je jasné, či bude možné zemetrasenia predpovedať. Je to príliš zložitý proces. V každom prípade seizmológovia budú musieť v budúcnosti predpovedať, čo sa bude na danom mieste diať počas budúcich zemetrasení," tvrdí Moczo.
Dva týždne po hlavných otrasoch Číňanov opäť vydesili následné otrasy. Pri posledných otrasoch spadlo okolo 70-tisíc budov, najmenej dvaja ľudia zomreli a ďalších asi 500 sa zranilo. Obyvatelia postihnutej provincie zažili následné záchvevy od veľkého zemetrasenia 12. mája ešte niekoľko desiatok. Tie nedeľňajšie však boli jedny z najsilnejších. V sobotu zasa zažila katastrofu Kolumbia, kde otrasy zabili asi desať ľudí a poškodili mnoho budov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 05:55