StoryEditor

Príde niekto slabší

01.08.2007, 00:00
Autor:
mokmok

Kto stojí za rozhodnutím strany Spravodlivé Rusko nominovať súčasného prezidenta Vladimira Putina za prezidentského kandidáta v roku 2012?
-- Putin je oveľa viac populárny než akákoľvek strana v Rusku. Medzi dvoma hlavnými stranami Jednotné Rusko a Spravodlivé Rusko sú preteky o jeho pozornosť stranám. Silne ho podporujú a snažia sa takto cez jeho popularitu získať politický kapitál pre seba. Vlastne ho využívajú pre seba.

Má v strane Spravodlivé Rusko prezident silný vplyv?
-- Spravodlivé Rusko vedie predseda Hornej komory Sergej Mironov a stranu Jednotné Rusko vedie predseda Dolnej komory Boris Gryzlov. Tieto strany nemajú nejaký silný program, iba podporujú Putina v jeho iniciatívach. Preto najlepším spôsobom, ako môžu získať hlasy, je, že ukazujú, že ich prezident podporuje a delia sa o jeho popularitu.

Ak by sa prezident Putin vrátil o štyri roky do svojho kresla, znamenalo by to dvanásť rokov jedného človeka vo funkcii prezidenta. Mohlo by sa začať hovoriť o diktatúre?
-- Bolo by pre neho jednoduchšie, keby zostal. V tom prípade by sa už dalo hovoriť o autoritárstve, porušovaní demokratických princípov. Nie je pre neho problém, aby zmenil ústavu a aby zostal. To, že odchádza, znamená, že ústava funguje a ja by som nepreceňoval jeho reálne šance, že sa vráti o štyri roky.

Akým spôsobom si ponechá kontrolu nad Ruskom počas týchto štyroch rokov?
-- Povráva sa všeličo. Je viac-menej pochopiteľné, že jeho tím sa nevzdá moci, a sám Putin zostane veľmi blízko. Buď predsedníctvom na ústavnom súde, alebo v iných organizáciách, ktoré možno teraz nie sú také vplyvné, ale môžu mu slúžiť. Napríklad aj bezpečnostná rada. On sám odmietol, že pôjde do biznisu, ale teraz, keď sa vytvorili veľké monopoly v hlavných sektoroch ekonomiky, predsedníctvo v niektorých z týchto monopolov môže byť veľmi vplyvné.

Hovorí sa aj o funkcii premiéra?
-- Táto možnosť nevyzerá veľmi pravdepodobne, aj keď sa teraz objavili politické kalkulácie o tom, aby zostal pri mocia a zmeniť politický systém tak, aby premiér bol vplyvnejší. Takto by tam možno šiel, ale to sa asi nestane.

Myslíte si, že sa vráti o štyri roky?
-- Nemyslím si. Nikdy v ruskej histórii sa nestalo, aby sa líder, ktorý opustil tú najvyššiu pozíciu, vrátil. Nie je dôvod pozerať sa na prípad Putina inak, ako na nejaký iný prípad.

Sú Rusi pripravení na nového prezidenta napriek podpore, ktorú preukazujú Putinovi?
-- Aj keď nový prezident na začiatku nebude taký populárny ako Putin, neskôr sa stane čoraz viac vplyvným a nebude chcieť opustiť svoje miesto preto, aby pustil späť Putina.

O ktorom nástupcovi sa hovorí v Rusku najviac?
-- Nejde tak ani o osobu, ale o to, či tá osoba udrží Putinom založený systém, kde prezident hral veľkú úlohu -- udržiaval rovnováhu medzi hlavnými elitnými klanmi. Zdá sa, že tieto elity sa teraz nevedia dohodnúť na silnej náhrade za Putina. Takže možno príde slabší prezident a elity si podelia Putinovu moc. Ale to bude možno len na začiatku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 18:02