StoryEditor

Poľský kňaz útočil na židov

10.07.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Kontroverzný poľský páter Tadeusz Rydzyk sa postaral o poriadny škandál. V apríli na svojej prednáške pred desiatkami svedkov slovne napadol prezidenta Lecha Kaczynského i jeho manželku a "blysol" sa aj ostrými antisemitskými výrokmi. "Žena prezidenta je čarodejnica, ktorá by mala podstúpiť eutanáziu, a prezident je podvodník, podliehajúci židovskej lobby," vyhlásil zakladateľ a riaditeľ vplyvnej katolíckej rozhlasovej stanice Radio Maryja. Podľa týždenníka Wpróst to povedal pred študentmi Vyššej školy verejnej a mediálnej kultúry v meste Toruň, ktorú spoluzakladal a pred časom bol jej rektorom.
Rydzyk neušetril ani popredný poľský denník Gazeta Wyborcza, ktorý označil za "talmudské noviny". O udalostiach z Jedwabného, kde Poliaci v júli 1941 vyvraždili svojich židovských susedov, páter povedal, že "celá záležitosť slúžila len tomu, aby židovské kruhy mohli od Poľska vymámiť 65 miliónov dolárov".
Radio Maryja je najpočúvanejšou stanicou v Poľsku. Kritici vyčítajú rádiu a obzvlášť Rydzykovi hlásanie nacionalistických, protieurópskych a antisemitských názorov. Dištancuje sa od nich občas aj Vatikán a vedenie poľskej cirkvi. Aj vďaka podpore rádia dvojčatá Lech a Jaroslaw Kaczynskí vyhrali pred dvoma rokmi prezidentské a parlamentné voľby.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 17:44