StoryEditor

V Šanghaji vyčíňal silný tajfún

20.09.2007, 00:00

Obyvateľov východného pobrežia Číny vrátane najväčšieho čínskeho mesta Šanghaj včera skoro ráno "navštívil" tajfún Wipha. Živel zaplavil ulice miest, okolité polia a spôsobil chaos v doprave. Desaťtisíce ľudí ostalo bez dodávok elektrickej energie a vody.
Vyčíňanie tajfúna Wipha, čo znamená v thajskom jazyku dievča, pocítilo aj severné Japonsko. Podľa meteorológov živel po príchode nad pevninu zoslabol na tropickú búrku.

Útek pred nebezpečenstvom
Čínske úrady ešte pred príchodom tajfúna evakuovali z východného pobrežia Číny takmer dva milióny ľudí. Búrka si na pevnine vyžiadala jednu obeť. V Šanghaji zabil muža elektrický prúd zo strhnutého drôtu elektrického napätia po tom, čo stúpil do kaluže. V Japonsku, kde živel vyhnal z domovov vyše osemtisíc ľudí, neprežil jeho vyčíňanie jeden človek. Ďalší traja sú nezvestní.
V Šanghaji, ktorý je najväčším čínskym mestom, úrady z bezpečnostných dôvodov nechali zavrieť školy, prievozy a ďalšie dopravené spojenia. Narušená bola aj letecká doprava. Zrušiť museli mnoho miestnych letov zo Šanghaja alebo doň a na ďalšie regionálne letiská. Stovky cestujúcich tak uviazli v letiskových halách.
Búrka zasiahla pevninu v ranných hodinách neďaleko mesta Cchang-nan v provincii Če-ťiang južne od Šanghaja. Tajfún sa potom pohyboval pozdĺž pobrežia s rýchlosťou asi 22 kilometrov za hodinu. V pohotovosti boli stovky záchranárov, ktorí pomáhali ľuďom na zaplavených uliciach, poliach a domoch.

Miliónové škody
Podľa informácií čínskych úradov "thajské dievča" zrovnalo so zemou 670 domov. Elektrickú energiu nemali takmer v 1 900 dedinách a mestečkách. Vyčíňanie tajfúna zasiahlo asi päť miliónov ľudí. Podľa prvých odhadov živel napáchal škody za 38 miliónov dolárov (zhruba 912 miliárd korún). Úrady však varujú, že táto suma ešte nie je konečná.
Tajfún Wipha udrel na čínsku pevninu vo východočínskej provincii Če-ťiang. Problémy však mala aj susedná provinciu Fu-ťien, ktorej obyvatelia majú ešte v živej pamäti minuloročný tajfún Saomai, ktorý si vyžiadal stovky životov. V husto obývanej oblasti sídli množstvo menších firiem a tovární. Ľudia tam žijú v moderných domoch, ale aj v starých tehlových budovách.
Stovky ľudí z provincie Če-ťiang prežili noc v dočasných úkrytoch, ktoré im poskytli napríklad miestne školy. Po najväčšom "záťahu" tajfúna sa postupne vracali domov. "Vietor už nie je síce taký silný, ale nefungujú dodávky vody a sme bez elektriny," povedal Jang, jeden z miestnych obyvateľov. Práve v tejto provincii tajfún zničil mnoho dôležitých ciest.

Tajfúnov pribúda
Najničivejšie následky v posledných rokoch mal na čínske pobrežie v roku 1997 tajfún Winnie, pri ktorom zahynulo 236 ľudí.
Tajfún je jeden z názvov pre tropické cyklóny, ktoré sužujú východnú a juhovýchodnú Áziu. Ten istý jav poznajú aj na západnej pologuli, avšak pod názvom hurikán. "Tajfún alebo hurikán vzniká nad oceánom v tropických zemepisných šírkach a presúva sa na severnú pologuľu od východu na západ," povedal HN český expert na klimatické zmeny Vít Květoň. Podstatou ich vzniku sú rozdiely medzi teplotou vody oceána a vzduchu. Podľa sily ich odborníci rozdeľujú do piatich kategórií. Najsilnejší hurikán alebo tajfún sprevádza zvyčajne vietor silnejší ako 200 kilometrov za hodinu. Ďalším sprievodným javom sú silné dažde, ktoré v mnohých oblastiach spôsobujú záplavy a zosuvy pôdy. "Pri pobrežiach sa tým, že tajfún ženie more k pevnine, tvoria obrovské vlny," uviedol Květoň.
Za posledných desať rokov počet tajfúnov a hurikánov stúpol. "Z toho sa usudzuje, že je to dôsledok klimatických zmien. Na druhej strane však treba povedať, že aj v minulosti ich počty kolísali. Sú jednoducho obdobia, keď je ich viac a inokedy je ich menej," dodal Květoň.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:08