StoryEditor

V Nemecku začal štrajk železničiarov

14.11.2007, 14:14
Autor:
SITASITA

Na celom území Nemecka sa v stredu napoludnie začal štrajk železničiarov. Podľa spoločnosti Deutsche Bahn by ním mala byť postihnutá asi tretina všetkých medzinárodných a polovica vnútroštátnych spojov. Väčšie výpadky by mali byť na východe krajiny, kde majú odborári medzi zamestnancami železníc väčšiu podporu.
O dvanástej na obed začali v celej krajine štrajkovať rušňovodiči nákladných vlakov, o druhej sa k nim pripojili aj ich kolegovia z osobných vlakov. Štrajk sa skončí až v sobotu o druhej poobede.
Odborový zväz rušňovodičov GDL sa uchýlil k štrajku aj minulý týždeň, trval dva dni a týkal sa len nákladnej dopravy. To, že štrajk postihuje aj osobnú železničnú dopravu, je úplne novým prvkom v protestoch nemeckých rušňovodičov. Doteraz niekoľkokrát zastavili len premávku prímestských vlakov.
GDL požaduje zvýšenie platov pre rušňovodičov o 31 percent a skrátenie pracovného týždňa na 40 hodín týždenne. Vláda prisľúbila po rokovaniach s dvoma ďalšími železničiarskymi odborovými zväzmi plošné zvýšenie platov o 4,5 percenta, to sa však zdá rušňovodičom veľmi málo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 12:46