StoryEditor

Diétna injekcia cez obed

14.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Do dverí vstúpila mladá žena štíhla ako prútik, s nádherným výstrihom a oslňujúcim úsmevom. Vyzerala ako z bondovky -- dlhonohá, po celý rok perfektne opálená. Na prvý pohľad bolo jasné, že v kozmetických salónoch trávi veľa času. Volá sa CC a so svojím telom stále nie je spokojná. Ako mnoho iných žien v Los Angeles, aj ona sa snaží o fyzickú dokonalosť so zápalom, ktorý sa kdekoľvek inde vo svete považuje za posadnutosť. Znervózňuje ju malá tuková vrstva, prakticky neviditeľná, ktorá sa usadila na jej vnútornom stehne a nechce zmiznúť ani náporom každodenného cvičenia.
Aj na to si už však jej podobné kamarátky našli riešenie -- takzvanú injekčnú lipolýzu. Tá sa stala novou zlatou baňou kalifornskej plastickej chirurgie. Do podkožného tuku sa vpichne injekcia s fosfatidylcholínom, látkou získavanou zo sójových bôbov, ktorá rozkladá tuk. Aplikácia injekcií sa musí niekoľkokrát opakovať a za pár týždňov sú tukové vankúšiky minulosťou. Hovorí sa tomu "zázračná kúra". Táto metóda však bola zakázaná v niekoľkých krajinách vrátane Veľkej Británie. Aj v Spojených štátoch ešte len čaká na schválenie.
Aplikácia injekcií rozpúšťajúcich tuk nezaberie veľa času, čo mnohým vyhovuje. Dávajú si ich aplikovať doslova cez obedňajšiu prestávku namiesto obeda, zaberie to totiž asi 15 minút. Údajne jediné, čo pacient cíti, je mierny opuch a znecitlivenie v oblasti vpichu.
Začali sa však objavovať aj prípady ľudí, ktorým "zázračná" metóda priniesla, naopak, zdravotné problémy. Žene, ktorá sa chcela zbaviť tuku z tehotenstva, sa na bruchu po aplikácii injekcie urobila hrčka s veľkosťou tenisovej lopty. Musela stráviť týždeň v nemocnici a jej brucho teraz vyzerá oveľa horšie ako predtým.
Novej metóde nevie "prísť na chuť" ani renomovaný americký plastický chirurg Brian Kinney. Dôležitá je podľa neho otázka, kam sa rozpustený tuk podeje. "Nikto mi ešte neodpovedal na základné vedecké otázky v súvislosti s rozpustením tuku touto metódou," hovorí Kinney. "Je tu nebezpečenstvo, že pacient namiesto toho, aby bol krajší, skončí zmrzačený alebo zohyzdený." Zatiaľ si však pacienti ako je CC výsledky pochvaľujú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:37