StoryEditor

Brown Bushovi: Sme spojenci

31.07.2007, 00:00
Spojené štáty sú najdôležitejším spojencom Británie. Tento odkaz včera tlmočil nový britský premiér Gordon Brown americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi. Agende "nových priateľov" dominovala vojna v Iraku.

"Mám rovnaký názor ako Spojené štáty, že v Iraku musíme splniť svoje záväzky a konať zodpovedne," vyhlásil Brown po stretnutí s Bushom v americkom prezidentskom sídle Camp David.
Návšteva Browna bola jasnou odpoveďou na špekulácie o ochladení vzájomných vzťahov medzi Londýnom a Washingtonom po odchode Tonyho Blaira z Downing Street 10. Bush našiel v Brownovi spojenca pre Irak a aj napriek tlakom britskej verejnosti zatiaľ nie je sťahovanie vojakov z Iraku na programe. "Irak už nie je taká horúca téma. Britov by teraz potešilo, keby nový premiér aspoň symbolicky ukázal, že iba neprijíma rozkazy z Washingtonu, ako to vnímali v prípade Blaira," povedal pre HN britský analytik Robert McGeehan.
Pred 15. septembrom by sa podľa analytika nemalo nič stať. "Vtedy bude generál David Petraeus (veliteľ amerických jednotiek v Iraku, pozn. red.) informovať vo Washingtone o situácii. Ak by aj povedal, že Irak je v beznádejnom stave, nepríde žiadna okamžitá reakcia ako stiahnutie vojakov," tvrdí McGeehan. Podľa neho bude tento krok predmetom dohody oboch strán a bude sa diať postupne. Británia by mala do rúk Iračanov odovzdať kontrolu nad juhoirackou Basrou koncom roka. Päť stoviek vojakov sa vráti domov už počas nasledujúcich týždňov. O zvyšných piatich tisíckach sa zatiaľ nehovorí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 17:15