StoryEditor

Pápežov odev ide "na dračku"

27.09.2007, 00:00
Autor:
mokmok

Vatikán musel zdvihnúť prst na veriacich, ktorí sa snažili obchodovať s relikviami po obľúbenom pápežovi Jánovi Pavlovi II. Nakupovanie predmetov po zosnulom pontifovi označil Vatikán za svätokrádež. Varovanie prišlo po tom, čo vyšlo na povrch, že záujemcovia o časti odevu Jána Pavla II. sa ich snažia nakupovať cez internet. Internetová stránka rímskej diecézy totiž ponúkala kúsky z bielej sutany pápeža. Stránku potom doslova zaplavili ponuky na kúpu.
"Toto sa stáva po samotnom svätorečení alebo blahorečení, keď sa ľudia snažia dostať k niečomu, s čím prichádzal daný svätec do kontaktu. Ide o veci "per contactum," takže "skrze kontakt --" môže ísť o kúsky šiat alebo iné predmety," povedal HN hovorca Konferencie biskupov Slovenska Ján Kováčik.
Podľa Kováčika tieto predmety bývajú priložené k obrázku s modlitbou k novému svätému.
Ján Pavol II. zomrel v apríli 2005. Bol tretím najdlhšie slúžiacim pápežom a mimoriadne populárny medzi veriacimi aj neveriacimi.
Koniec obchodu
Vatikán proti predaju okamžite zasiahol. Hovorca diecézy Monsignor Marco Frisina varuje, že predaj alebo kúpa relikvií je svätokrádež, ale ubezpečil záujemcov, že k relikviám sa ľudia môžu dostať aj zadarmo alebo ak zašlú malý príspevok na pokrytie poštovného. "Diecéza môže poslať relikviu každému, kto o ňu požiada," povedal Monsignor Marco Fibbi z rímskej diecézy. "Nie je naším zámerom, aby tieto veci mali zberateľskú cenu," dodal. Podľa neho ide len o náboženský predmet.
Kúsok z pápeža pre každého
Pápeža Jána Pavla II. by mohli vyhlásiť za svätého v rekordnom čase aj vďaka jeho nástupcovi Benediktovi XVI., ktorý chce preskočiť tradičné 5-ročné čakacie obdobie pred začiatkom svätorečenia. Počas svojej poslednej návštevy Slovenska v roku 2003 Ján Pavol II. blahorečil mučeníkov komunistického režimu gréckokatolíckeho biskupa Vasiľa Hopku a sestru Zdenku Šelingovú. "Po sestre Zdenke nezostalo takmer nič. Po biskupovi Gojdičovi (blahoslavený pápežom v roku 2001, pozn. red.) nejaké osobné predmety, ale v takejto miere u nás nič neprebehlo," dodal Kováčik.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 15:38