Reuters
StoryEditor

Babiš a ďalší sa sťažujú na nespravodlivosť pri delení vakcín. Chcú k tomu summit

13.03.2021, 10:08
Autor:
ČTKČTK
Viaceré krajiny sa sťažujú, že dostávajú málo vakcín.

Európska únia by mala čo najskôr usporiadať summit o prideľovaní vakcín, tak aby všetky členské štáty EÚ boli schopné dosiahnuť v druhom štvrťroku svojich očkovacích cieľov.

V dnes zverejnenom liste to podľa agentúry APA napísalo päť premiérov členských krajín EÚ vrátane predsedu českej vlády Andreja Babiša a rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza.

Kurz už v piatok na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii uviedol, že vakcíny proti covidu-19 nie sú v EÚ rozdeľované spravodlivo podľa počtu obyvateľov jednotlivých štátov, ako sa členovia bloku pôvodne dohodli.

Varujú pred veľkými rozdielmi

List adresovaný šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi podpísali okrem rakúskeho a českého premiéra aj predsedovia vlád Slovinska, Bulharska a Lotyšska. V liste sa uvádza zistenie, s ktorými Kurz prišiel už na piatkovú konferenciu.

"Ak bude tento systém takto pokračovať, vzniknú do leta obrovské nerovnosti medzi členskými štátmi a ďalej sa prehĺbi. Niektoré by za pár týždňov mohli dosiahnuť kolektívnu imunitu, zatiaľ čo ostatné by ďaleko zaostávali," sťažuje sa päť predsedov vlád.

"Nielen, že to z nášho pohľadu odporuje uzatvorenej dohode, ale je to aj v rozpore s európskym duchom solidarity," dodávajú a žiadajú Michela, aby čo najskôr umožnil diskusiu o týchto otázkach na summite.

Existujú postranné dohody?

Kurzovu kritiku rozdeľovania vakcín medzi členské štáty odmietlo rakúske ministerstvo zdravotníctva. Jeho generálna tajomníčka Ines Stillingová označila rokovania v rozhlasovej stanici ORF-Radio Ö1 za "vyvážená a transparentné".

Každý členský štát mal podľa nej možnosť objednať si od rôznych výrobcov vakcín toľko dávok, koľko chcel. Krajiny si tak od rôznych spoločností objednali rôzne množstvo vakcín.

Kurz v piatok okrem iného vyslovil podozrenie, že existujú postranné dohody medzi jednotlivými členskými štátmi a farmaceutickými spoločnosťami.

Uviedol napríklad, že Malta dostane do konca júna trikrát viac dávok v prepočte na počet obyvateľov než Bulharsko, Chorvátsko potom za rovnaký čas získa dvakrát menej ako Holandsko.

Uškodili trom krajinám

Podľa agentúry APA poškodzuje súčasný systém len tri štáty, ktorých premiéri list podpísali, a to Českú republiku, Bulharsko a Lotyšsko. Slovinsko a Rakúsko naopak dostali toľko dávok, koľko zodpovedá počtu ich obyvateľov.

Malta Kurzovu kritiku už v piatok odmietla a proti sa postavilo aj Nemecko, ktoré tiež dostalo viac dávok. Hovorca európskej exekutívy v piatok uviedol, že štáty nemusia využiť všetky svoje pridelené dávky.

Separátne zmluvy s výrobcami hovorca komentovať odmietol. Komisia sa pritom v minulých mesiacoch k niektorým individuálnym kontraktom s firmami dodávajúcimi celej EÚ, ktoré uzavrelo napríklad Nemecko, vyjadrovala kriticky.

01 - Modified: 2024-04-30 07:40:20 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť detí v SR naďalej klesá, pomôcť by mohli výjazdové tímy 02 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 03 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 04 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 05 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 02:49