StoryEditor

Bulhari bojujú za "evro"

16.10.2007, 00:00

Na jednej strane pravidlá Európskej centrálnej banky, na druhej obrana "tisícročnej tradície" Bulharska a pocit, že niekto ohrozuje jeho národné dedičstvo. Bulhari majú problém, ako sa bude nazývať spoločná európska mena a ako sa bude prepisovať do jazyka jedného z najmladších členov EÚ. Nad hádkou o tom, či Bulhari budú musieť hovoriť spoločnej mene euro, alebo či im Brusel povolí "evro", krútia ostatní členovia EÚ hlavou. Konflikt však už preniká do najvyššej európskej politiky. V nedeľu skoro únii znemožnil podpísať dohodu s Čiernou Horou, ktorá by mala priviesť túto balkánsku krajinu bližšie do EÚ.
O čo Bulharom ide? V preklade ich jazykovej verzie dohody s Čiernou Horou sa hovorí o eure. Toto hláskovanie je však podľa Sofie zlé. Správnou verziou podľa bulharskej cyriliky je vraj "evro" .
Lídri EÚ sa však už v 90. rokoch dohodli, že spoločná mena bude mať vo všetkých členských krajinách názov euro. Bulhari to chápu ako krivdu. V prístupovej zmluve, ktorú podpísali pred vstupom do EÚ, sa naozaj hovorí o "evre". Právnici to síce na jar označili za preklep a požiadali členov, aby mohli chybu opraviť, ale Bulhari to zablokovali. Hovoria, že nemôžu len tak zasahovať do kultúrneho dedičstva starého 1 100 rokov, ako označujú cyriliku. Sofia presviedča Brusel, Európsku centrálnu banku aj ostatných členov, že predsa musia brať na vedomie, že v Európe existujú rôzne abecedy. Argumentuje pritom Gréckom, ktoré ako dosiaľ jediný štát EÚ uspelo v snahe o iné hláskovanie slova.
Spor s Čiernou Horou nakoniec vyriešili použitím skratky EUR. Celý konflikt môže nanovo vypuknúť kvôli textu novej ústavnej zmluvy, na ktorej sa má 27 krajín dohodnúť tento týždeň v Lisabone. Bulharský prezident Sergej Stanišev povedal, že veto zmluve pre hláskovanie jediného slovíčka by bol extrém, ale žiada hľadanie riešenia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 11:14