Reuters
StoryEditor

Protesty naprieč Európou. Tisíce ľudí demonštrujú proti rasizmu a policajnému násiliu

06.06.2020, 17:33
Autor:
ČTKČTK
Ľudia v Londýne, Manchestri, Berlíne či Hamburgu sa zišli, aby si uctili pamiatku Georgea Floyda,

Tisíce ľudí sa dnes zišli vo veľkých európskych mestách na demonštráciách proti rasizmu a policajnému násiliu.

Ľudia v Londýne, Manchestri, Berlíne či Hamburgu sa zišli, aby si uctili pamiatku černocha Georgea Floyda, ktorého na konci mája pri zatýkaní v USA udusil belošský policajt.

Zhromaždenie v Paríži úrady síce kvôli koronavírusovej infekcii zakázali, napriek tomu sa v centre mesta demonštranti zišli.

V Londýne sa napriek daždivému počasiu zhromaždili na demonštrácii proti rasizmu tisíce ľudí. Na námestí pri Westminsterskom paláci, kde sídli britský parlament, si demonštranti na znamenie protestu kľakali na koleno. Skandovali takisto Floydovo meno.

Zišli sa napriek výzvam úradov

V centre britskej metropoly sa ľudia zišli napriek výzve úradov, aby kvôli šíreniu koronavírusu zostali doma.

V Anglicku je teraz povolené schádzať sa len v skupinách do šiestich osôb a to za predpokladu, že budú ľudia dodržiavať dvojmetrové rozostupy. Vzhľadom na počet účastníkov protestu na Parlamentnom námestí nebolo rozostupy možné dodržiavať, uviedla agentúra AP.

Okrem Londýna sa tisíce ľudí zišli na demonštráciách tiež v Manchestri, Cardiffe či Leicesteri. V nedeľu by sa mali uskutočniť ďalšie demonštrácie pred londýnskym veľvyslanectvom USA.

Protesty v Nemecku

Pod názvom Silent Demos (Tiché demonštrácie) sa protesty konali tiež v nemeckých mestách. Ľudia na ne často prichádzali v čiernom oblečení.

Organizátori demonštrácie na Alexandrovom námestí v Berlíne nahlásili 1500 účastníkov, miestna polícia však odhadla účasť na 10-tisíc ľudí. Polícia protestujúci podľa agentúry DPA vyzývala, aby dodržiavali rozostupy a zaplnili aj ulice, ktoré k námestiu vedú.

V centre Frankfurtu nad Mohanom sa zhromaždilo 8-tisíc ľudí. Podľa polície dodržiavali hygienické pravidlá a mali na tvárach rúška.

Zhruba 9-tisíc ľudí napočítali policajti na demonštrácii v Hamburgu. Kvôli opatreniam spojeným s šírením koronavírusu pritom bola povolená účasť len 525 ľudí. Hamburská radnica pred protestom na twitteri napísala, že je na strane demonštrantov. "Rasizmus nesmie mať v našej spoločnosti miesto," stojí v tweete.

V Mníchove policajti účasť odhadli na 7-tisíc ľudí. Radnica pritom povolila demonštráciu pod podmienkou, že dorazí len 200 osôb. "Pravidlá pre rozostupy sa nedodržiavajú," povedal DPA hovorca mníchovskej polície.

Zákaz v Paríži

V Paríži polícia už v piatok zakázala dve demonštrácie, ktoré sa mali konať pred americkým veľvyslanectvom, a dnes zakázala aj tretiu.

Za dôvod označila nebezpečenstvo šírenia koronavírusu. Napriek tomu na námestí Svornosti, v blízkosti ktorého sídli ambasáda USA, prišlo asi tisíc ľudí. Protestovali nielen proti smrti Georgea Floyda, ale aj Adama Traorého, ktorý v roku 2016 vo Francúzsku zomrel vo väzbe za nie celkom objasnených okolností.

Demonštrovať proti rasizmu a policajnému násiliu prišli ľudia tiež v ďalších francúzskych mestách, okrem iného v Lyone, Lille či Rennes.

Pred americkým konzulátom niekoľko stoviek ľudí protestovalo tiež v Neapole. Podľa agentúry AP sa ešte dnes demonštrácie uskutočnia aj v ďalších talianskych mestách.

01 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 04 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 05 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 08:09