Reuters
StoryEditor

Ako talianske mestečko porazilo koronavírus. Prináša ponaučenie aj pre Slovensko

20.03.2020, 13:17
Autor:
ČTKČTK
Vďaka opakovanému a neustálemu testovaniu všetkých obyvateľov obce sa úradom podarilo úplne zastaviť šírenie koronavírusu.

Malé talianske mesto Vò v blízkosti Benátok zaviedlo už na začiatku pandémie koronavírusu zaujímavý experiment, takzvané agresívne testovanie.

Vďaka opakovanému a neustálemu testovaniu všetkých 3 300 obyvateľov obce bez ohľadu na to, či vykazovali príznaky choroby, a takisto vďaka prísnemu dodržiavaniu karantény všetkých, ktorí prišli s infikovanými do styku, sa tamojším úradom podarilo úplne zastaviť šírenie koronavírusu v meste. Informoval o tom denník Financial Times.

Na projekte v talianskom meste sa podieľal aj Andrea Crisanto, odborník na infekčné choroby z Imperial College v Londýne.

Ten teraz vyzval krajiny, ktoré testujú svojich občanov len v obmedzenej miere, napríklad ako Británia či USA, aby sa z tohto prípadu poučili a zvýšili počet testovaných osôb. Málo testuje aj Slovensko, pretože zápasí s nedostatkom potrebného vybavenia.

"V Británii existuje množstvo nákazy, ktorá je úplne ignorovaná," ​​povedal Crisanto pre denník Financial Times.

"Nám sa podarilo ohnisko potlačiť, pretože sme identifikovali a odstránili aj tie skryté infekcie a izolovali sme ich. A v tom je ten rozdiel," dodal expert.

Dôležitosť testovania

Na úspechu talianskeho mesta je podľa denníka jasne vidieť, ako významné je testovanie a zároveň izolácia aj zdravo vyzerajúcich prenášačov nákazy.

Tento prístup nedávno ocenila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Spomínaná inštitúcia v tejto súvislosti vyzvala krajiny práve k agresívnemu testovaniu s tým, že napríklad Južnej Kórei a Taiwane sa týmto spôsobom podarilo znížiť počet infekcií.

"Náš hlavný odkaz znie: testovať, testovať, testovať," uviedol už v pondelok šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ako uviedol Crisanto, experiment, ktorý pozostával z neobvyklého a v mnohých prípadoch náhodného testovania, umožnil odborníkom získať úplný "epidemiologický obraz" choroby.

Testovanie začalo v rámci celoštátneho opatrenia po prvom úmrtí v krajine v súvislosti s koronavírusom 22. februára.

Napojenie na Čínu

Nie je jasné, prečo práve sever Talianska zaznamenal taký prudký nárast počtu prípadov nákazy, podľa Crisantiho i ďalších odborníkov to môže súvisieť s úzkymi obchodnými väzbami na Čínu.

Počas prvého testovacieho kola, ktoré sa uskutočnilo na konci februára pre všetkých obyvateľov mesta, sa ukázalo, že nakazené boli tri percentá z nich.

Pritom polovica z týchto infikovaných neprejavila žiadne príznaky. Po izolovaní všetkých infikovaných ukázalo druhé kolo testovania, ktoré bolo vykonané o desať dní neskôr, že sa počet nakazených znížil na 0,3 percenta populácie mesta.

Dôležité tiež bolo, že druhé kolo testovania odhalilo najmenej šesť osôb, ktoré boli prenášačom vírusu, nemali však žiadne príznaky.

Títo ľudia tak mohli byť umiestnení do karantény. "Keby sme ich neidentifikovali, infekcia by sa ďalej šírila," vysvetlil Andrea Crisanto.

01 - Modified: 2024-04-27 08:22:20 - Feat.: - Title: Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa 02 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 03 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 04 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 05 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:27