StoryEditor

Vianoce dvakrát v roku. Iba v USA

22.11.2007, 23:00
Autor:
mokmok
Sviatok, ktorý absolútne vedie v rebríčkoch popularity sviatkov medzi Američanmi. Spája sa s rodinou, 4-denným voľnom, bohoslužbami, sprievodmi, ale najviac ho symbolizuje pečená delikatesa - moriak.

Reč je o severoamerickom sviatku, o Dni vďakyvzdania, ktorý si Američania takmer 300 rokov pripomínajú v predposledný štvrtok v mesiaci november a Kanaďania v druhý októbrový pondelok. Vyjadrujú ním vďaku Bohu za dobrú úrodu.
Najamerickejší sviatok sviatkov oslavujú aj Američania na Slovensku. "Je to jedenkrát v roku, kedy sa dokonca viac ako na Vianoce, stretávajú rodiny. Aj keď sú v inom štáte, každý sa snaží prísť - rodičia, prarodičia, deti, vnuci. Je to predovšetkým veľmi rodinná vec, ku ktorej patrí špeciálna večera," povedal HN Larry Silverman, zástupca amerického veľvyslanca na Slovensku . Tak ako milióny Američanov vo vlasti, aj jeho rodina včera pripravovala typickú lahôdku. "Áno, budeme jesť moriaka, práve sa naň pozerám v rúre," povedal nám len zopár hodín pred večerou Silverman.
Vďakyvzdanie podľa gusta
Jeden z mála amerických sviatkov, ktorý neprevzala žiadna krajina starého kontinentu však atmosférou oslovuje aj cudzincov. Svoju skúsenosť s tým má aj Simona Krasňanská, ktorá v Amerike zažila Thanksgiving niekoľkokrát. "Keď sme tam prišli, urobili sme si vepřo, knedlo, zelo (klasické české jedlo. pozn. red.). Vtedy k nám prišla televízia, aby natočila, ako noví imigranti oslavujú Vďakyvzdanie. Ale každým rokom sa to zlepšovalo, Američania nás pozvali k nim a osvojili sme si tieto sviatky," uviedla pre HN Krasňanská. Podľa nej je tento deň pre nich časom zblížiť sa s ostanými. "Ide o to, aby nikto nebol sám. Pozývajú aj kolegov, susedov. To je význam sviatku," dodáva. Po 16 rokoch prežitých s rodinou na Floride si včera s nostalgiou zaspomínala aj ona. "Trochu aj závidím rodičom, ktorí zostali v USA. Môžeme Američanom závidieť, že majú dva takéto veľké sviatky a oslavujú niečo veľmi príjemné," dodala.
Iní Slováci sa na včerajšok pozerajú viac prakticky. "Ja tento sviatok neoslavujem, práve naopak. Som rád, že môžem pracovať, celý deň mám zaplatený, ako keby to boli nadčasy, teda jeden a pol násobok platu na hodinu. Čo sa týka mňa a kamošov, tak si zrejme upečieme moriaka, aby sme vedeli, čo to vlastne jedia, ale inak nič extra, " povedal HN Marek Koumal, ktorý žije už pár rokov "za veľkou mlákou".
Začal to indián Squanto
Tradícia vzdávania vďaky za úrodu sa spája s prvými osadníkmi, ktorí prišli z Anglicka na územie dnešného štátu Massachusets v roku 1620. Opak je však pravdou. Práve pôvodní obyvatelia Indiáni už podobný sviatok oslavovali až šesťkrát do roka. Indián menom Squanto sa vtedy osmelil, prišiel do osady, priniesol jedlo a kožušiny a pútnikov začal učiť pestovať plodiny, a ako získať sirup z javorových listov. Úroda bola bohatá, a tak sa začali oslavy. Guvernér William Gradford pozval potom Squanta na oslavu. Squanto sa ale "dovalil" s 90 Indiánmi.
Až v roku 1789 prezident Geroge Washington vyhlásil 26. november za Deň vďakyvzdania, ale až Franklin Roosvelt rozhodol, že tento deň pripadne na predposledný štvrtok v mesiaci november.
Práve tak, ako sa kedysi Indiáni zblížili s kolonistami - svetlá stránka histórie -, má mať rovnakú symboliku aj dnešný sviatok. "Aj keď sme žili mimo USA, vždy sme v tento deň pozývali ľudí z tej-ktorej krajiny k nám - v Jordáne Jordánčanov, v Sýrii Sýrčanov, a v Turecku Turkov. Ak nemáte okolo seba rodinu, ide o to, aby ste si vytvoril druhú rodinu," povedal Silverman.
A odkiaľ symbol moriaka? Okrem toho, že je to pochúťka, má to byť jediný druh hydiny, ktorý má pôvod na americkom kontinente a bol aj na pútnicko-indiánskom menu. V čase, keď sa rozhodovalo o symbole, bol práve moriak silným konkurentom orla. Presadzoval ho Benjamin Franklin (bol americkým prezidentom na prelome 18. a 19. storočia), ktorý tvrdil, že hoci je moriak namyslený a hlúpy, je stále lepší ako orol, ktorého považoval zbabelca.
Omilostený moriak dožíva v Disney
So sviatkom Vďakyvzdania je neoddeliteľne spojená ceremónia omilostenia jedného moriaka prezidentom Georgeom W. Bushom. Práve v stredu sa tak stalo v záhrade Bieleho domu. Táto tradícia sa niekedy dotkla aj širších politických udalostí v USA. Napríklad Bill Clinton raz utekal po návrate z ázijského summitu z lietadla priamo do záhrady, kde už naňho s nádejou čakal biely operenec. Prezidenti po udelení milosti posielajú moriaka prvou triedou do Disneylandu v Orlande, alebo sa stáva ozdobou sprievodov. Ostatných 45 miliónov jeho "kolegov" skončí na pekáči.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 10:42