Reuters
StoryEditor

Vojna nie je v záujme nikoho. NATO chce v misii v Iraku pokračovať, vyhlásil Stoltenberg

06.01.2020, 17:37
Autor:
TASRTASR
Dodal, že NATO pozorne sleduje vývoj situácie a je v úzkom kontakte s irackými úradmi.

Spojenci z krajín NATO dočasne zmrazili svoju výcvikovú misiu v Iraku, po dohode s irackými orgánmi sú však pripravení v nej pokračovať. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po pondelňajšom zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) v Bruseli.

Stoltenberg predstúpil pred novinárov po stretnutí veľvyslancov 29 členských krajín NATO, ktorí diskutovali o kríze medzi USA a Iránom a o situácii v Iraku a na Blízkom východe po tom, ako americké sily uskutočnili vražedný nálet na iránskeho generála Kásema Solejmáního, a tiež po tom, ako v nedeľu iracký parlament požiadal o vyhostenie jednotiek medzinárodnej protidžihádistickej koalície vedenej Spojenými štátmi.

Šéf Aliancie pripomenul, že misia NATO v Iraku sa uskutočňuje na žiadosť irackej vlády (od októbra 2018). Táto misia má niekoľko stoviek vojakov a jej cieľom je pomáhať s výcvikom a odbornou prípravou domácich ozbrojených síl, aby dokázali zabrániť návratu Islamského štátu.

V misii chcú pokračovať

"Bezpečnosť nášho personálu je najvyššia priorita, a preto sme sa rozhodli prerušiť výcvikovú misiu v teréne," zdôraznil Stoltenberg. Dodal, že NATO pozorne sleduje vývoj situácie a je v úzkom kontakte s irackými úradmi.

"NATO je pripravené pokračovať vo svojej misii, len čo to situácia dovolí," spresnil šéf Aliancie, ktorý zopakoval, že táto misia pomáha tomu, aby sa Islamský štát nevrátil k moci.

Pripomenul, že iracká vláda len pred niekoľkými týždňami zdôraznila význam operácie NATO.
Podľa jeho slov pondelňajšie rokovanie diplomatov opäť potvrdilo jednotu spojencov v boji proti medzinárodnému terorizmu.

Spojenci pri tejto príležitosti vyjadrili obavy z destabilizácie pomerov na Blízkom východe a zhodli sa v názore, že Irán by nikdy nemal vlastniť jadrové zbrane.

Vojnový konflikt nie je v záujme nikoho

V závere svojho príhovoru upozornil, že prípadný vojnový konflikt nie je v záujme nikoho. Dodal, že Severoatlantická rada, čiže politický orgán NATO, vyzvala v tejto súvislosti Irán, aby sa vyhol "ďalšiemu násiliu a provokáciám". Spresnil, že NATO vyzýva na "zodpovedné správanie a zdržanlivosť".

Stoltenberg na viaceré otázky novinárov týkajúce sa aj zámerov USA, najsilnejšieho spojenca v rámci NATO, uviedol, že americká strana informovala ostatných členov Aliancie o dôvodoch útoku na iránskeho generála, a v tejto súvislosti pripomenul, že aj európski spojenci vedia o predošlých iránskych útokoch; napríklad na saudskoarabské ropné ciele či na americké vojenské základne v tomto regióne.

Upozornil tiež na destabilizačné aktivity špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ktorým velil Solejmání, a na obavy spojencov spojené s iránskym jadrovým programom.

01 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 02 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:45