StoryEditor

Súd s "kanibalom" sa začal

03.04.2007, 00:00

Slovenský "kanibal" skončil pred súdom. V Británii sa včera začal súdny proces, ktorý by mal rozhodnúť o vine Slováka Jána Ometáka. Polícia ho obvinila z pokusu o vraždu. Britská tlač však hovorí o kanibalizme.
Rozhodne porota
"Bude to veľmi neobvyklý prípad," povedal porote žalobca Andrew Lockhart na začiatku procesu. "Na väčšine z toho, čo budete počuť, panuje zhoda medzi žalobou a obhajobou. Avšak v tejto krajine o vine nerozhodujú právnici a lekári. Je to zodpovednosť poroty," vysvetlil žalobca dôvod, prečo sa súd koná, i keď súhlasí s tým, že obvinený bol v dobe činu chorý. Obhajoba sa totiž bráni tým, že obvinený bol v čase incidentu nepríčetný.
Ak by porota dospela k záveru, že ho chce odsúdiť za miernejší trestný čin, bude to za úmyselné ťažké ublíženie na zdraví. Najskôr však musí rozhodnúť o tom, či bol Ometák schopný rozoznať nebezpečenstvo svojho správania.
Krvavý príbeh
Mladý Slovák napadol minulý rok v júli 75-ročného dôchodcu a jeho manželku v dedinke Lyonshall neďaleko Herefordu. Doug a Valerie Morganovci sa neskoro večer chystali spať, keď počuli, ako sa niekto dobýja do prízemia. Pre vysoké teploty tam nechali otvorené okno. Morgan sa išiel pozrieť, čo sa dolu deje. Útočník ho údajne okamžite napadol. Podľa tlače ho potom začal hrýzť, trhať z neho kusy mäsa a zjedol dokonca jeho prst. "Na stenách bola krv a ten človek sa smial ako maniak," povedal pre britskú tlač nemenovaný policajt. Podľa polície išlo o nevysvetliteľný útok a páchateľ si obeť vybral zrejme náhodne."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:05