Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán je známy progresívnymi myšlienkami.Reuters
StoryEditor

Expertka OSN: Dôkazy ukazujú, že saudský princ je osobne zodpovedný za vraždu Chášukdžího

19.06.2019, 17:07
Autor:
TASRTASR
V správe sa píše, že dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie.

Existujú dôveryhodné dôkazy, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a ďalší vysokopostavení predstavitelia sú osobne zodpovední za zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom v stredu osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová.

Žiada ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie

V jej správe sa píše, že dôkazy si vyžadujú ďalšie nezávislé a objektívne vyšetrovanie, uvádza spravodajský portál BBC, ktorý pripomína, že Chášukdžího zabili saudskoarabskí agenti na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule.

Saudskoarabské úrady tvrdia, že agenti nekonali na príkaz korunného princa.

Saudská Arábia súdi za zatvorenými dverami v prípade Chášukdžího vraždy 11 neidentifikovaných osôb a žiada trest smrti pre piatich z nich.

Callamardová, ktorá sa systematicky zaoberá prípadmi tzv. mimosúdneho zabíjania, však uviedla, že tento proces nespĺňa medzinárodné normy a vyzvala na jeho pozastavenie.

Spravodlivosti musí byť učinené zadosť

Turecko správu expertky OSN podporilo. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu uviedol, že jeho krajina pevne podporuje odporúčanie OSN na objasnenie Chášukdžího vraždy a postavenie zodpovedných pred spravodlivosť.

Chášukdžího Snúbenica označila správu Callamardovej za vítaný pokrok. "Výzva osobitnej spravodajkyne OSN na vyšetrovanie Muhammada bin Salmána v súvislosti s vraždou môjho drahého Džamála je vítaným vývojom. Teraz nastal čas, aby členovia BR OSN postupovali podľa tohto odporúčania. Spravodlivosti musí byť učinené zadosť a pravda musí byť odhalená," napísala Hatice Cengizová vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter.

Vražda Chášukdžího vyvolala medzinárodný škandál a napätie vo vzťahoch medzi Rijádom a Ankarou i západnými štátmi vrátane Spojených štátov.

01 - Modified: 2024-04-29 05:57:52 - Feat.: - Title: Rakúsko zvolalo konferenciu o autonómnych zbraňových systémoch 02 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 03 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 05 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 01:08