StoryEditor

Jacques Rupnik: Sarkozy musí zmeniť imidž

07.05.2007, 00:00
Autor:
mokmok

Čím sa snažili v druhom kole získať voličov obaja kandidáti?
- Sarkozy sa snažil zmeniť svoj imidž polarizujúceho politika, ktorý presadzuje niekedy razantné reformy ostrým tónom. Snažil sa ubezpečiť, že je ochotný počúvať a viesť dialóg. Ségolene kládla zasa dôraz na tieto jeho vlastnosti. Chcela vzbudiť obavu, že v prípade jeho víťazstva môže dôjsť k napätiu. On sa snažil zbaviť imidžu ministra vnútra, ona mu ho pripomínala.

Obaja bojovali o voličov stredu. Dá sa povedať, komu sa to podarilo?
- Áno, najmä Ségolene potrebovala stredových voličov, lebo nezískala väčšinu ľavicových. Vyvíjala na to veľké úsilie, bola otvorená aj reformným krokom, ktoré ponúkal Francois Bayrou. Ale získať stredových voličov nebolo ľahké, lebo Bayrouova strana je stranou pravého stredu.

Od čoho závisí úspešnosť plánovaných Sarkozyho reforiem?
- Reformy Sarkozyho sa budú dať presadzovať len vtedy, ak bude mať väčšinu v parlamente. Je to veľmi otvorené a tieto prezidentské voľby neriešia všetko. Musíme si počkať ešte na výsledok júnových parlamentných volieb.

Čakajú Francúzov veľké zmeny?
- Víťazstvo Sarkozyho je určite znakom zmeny. Je tu generačná zmena aj zmena v pravicovom tábore a prichádza niekto, kto otvorene hovorí, čo chce robiť. Jacques Chirac to nikdy nerobil, skôr chlácholil. Ale je tu tretí faktor, ktorý nepoznáme - reakcia spoločnosti. Úspech reforiem Sarkozyho bude záležať aj na schopnosti zmeniť imidž, schopnosť otvoriť sa a viesť dialóg.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 17:59