Reuters
StoryEditor

Nórsko musí slovenskej rodine zaplatiť za odobratie dcéry tisíce eur, rozhodol súd v Štrasburgu

20.01.2022, 13:45
Autor:
chocho
Súd zistil, že hoci dôvody na odobratie Maxine boli dostatočné, úrady rozhodli, že dieťa bude vyrastať v pestúnskej starostlivosti bez toho, aby zvážili alternatívy.

Európsky súd pre ľudské práva prisúdil odškodnenie slovenskej rodine, ktorej nórske úrady odobrali dieťa. Informuje o tom portál iDNES.cz.

Prípad slovensko-nórskeho páru Ladických má korene v roku 2015, kedy im nórska sociálna služba Barnevernet odobrala dcéru Maxine a umiestnila ju do pestúnskej starostlivosti.

Odškodenie 25-tisíc eur

Nórsko v tomto prípade podľa súdu porušilo článok Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý zaručuje právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Žalujúcim preto prisúdil odškodnenie 25-tisíc eur za nemajetkovú ujmu, a ďalších 500 eur na súdne trovy.

Tie musí Nórsko spolu s odškodnením žiadateľom uhradiť. Žiadatelia si však peniaze musia medzi sebou rozdeliť.

Súd rozhodol, že v prípade manželov Ladických nepochybne došlo k zásahu do rodinného života sťažovateľov. ESĽP zistil, že hoci dôvody na odobratie Maxine boli dostatočné, úrady rozhodli, že dieťa bude vyrastať v pestúnskej starostlivosti bez toho, aby zvážili alternatívy.

Podľa ESĽP bol prípad celkovo podobný iným, v ktorých predtým zistil porušenie práv zo strany Nórska.

Češka neuspela

Súd rozhodoval aj o v Česku mediálne známom prípade Evy Michalákovej, ktorej Barnevernet pred vyše desiatimi rokmi odobral dvoch synov. Michaláková však na rozdiel od Ladických neuspela. 

Štrasburský súd sa vyjadril, že Nóri dostatočne zdôvodnili, prečo svojich synov nesmie vídať. Upozornil tiež na skoršie podozrenie zo zneužívania. Advokátka Češky sa chce obrátiť na Veľký senát, ktorý sa na rozdiel od sedemčlenného Senátu skladá zo sedemnástich sudcov a jeho verdikt je konečný.

Barnevernet je dlhodobo kritizovaný niektorými rodičmi a expertmi, podľa ktorých zaobchádza vo svojej snahe ochrániť deti príliš ďaleko a často odoberá rodičom ich biologických potomkov a dáva ich do pestúnskej starostlivosti bez dostatočného odôvodnenia. Stále väčší počet prípadov sa rieši aj na súde v Štrasburgu.

01 - Modified: 2024-05-09 16:23:36 - Feat.: - Title: Muž z Nórska dostal v Londýne doživotný trest, mrzačil záujemcom genitálie 02 - Modified: 2024-05-02 19:10:30 - Feat.: - Title: Nórsky kráľ sa prvýkrát po zákroku objavil na verejnosti, zjavne v dobrej nálade 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-03 15:48:29 - Feat.: - Title: Drucker rázne zasahuje voči reedukačným centrám. Dve končia, zvyšné čaká zásadná reforma 05 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 16:15