StoryEditor

Určujúcou je stále oligarchia

21.03.2006, 23:00

Nedeľné parlamentné voľby na Ukrajine budú mať po prvý raz priamy vplyv na zloženie vlády. Ukrajina sa v nich zmení z prezidentskej na parlamentno-prezidentskú republiku. Nový parlament už bude voliť premiéra a vládu. Zatiaľ má podľa prieskumov najväčšie šance vyhrať proruská Strana regiónov Viktora Janukovyča, kým strany aktérov oranžovej revolúcie Viktora Juščenka a Julije Tymošenkovej sa vzájomne slovne napádajú.

Čo voľby prinesú vo vzťahu premiéra a prezidenta?
-- Osoba premiéra sa stane dôležitou, nebude výsledkom želania prezidenta, ale kompromisu nevyhnutného na vytvorenie parlamentnej väčšiny. Ide teda aj o voľbu premiéra a sociálno-ekonomického kurzu štátu. Po oranžovej revolúcii sa málo zmenilo v reforme súdnictva, trestnoprávnych orgánov, ekonomiky. Nesplnili sa očakávania ľudí z hľadiska európskych štandardov. Nová moc nedosahuje úroveň týchto požiadaviek a výziev.

Prečo nové vedenie krajiny sklamalo očakávania obyvateľstva?
-- Osobitne sa ignorovala antioligarchická revolúcia. Pokúšala sa o to Julija Tymošenková na poste premiérky, dokiaľ ju prezident neodvolal. Veľký oligarchický biznis bol po revolúcii demoralizovaný, no v podstate si zachoval svoje pozície. Oligarchia zostala naďalej v politickom rozvoji určujúcou.

Niektorí pozorovatelia tvrdia, že tieto voľby uzavrú prezidentské voľby z konca roku 2004. Súhlasíte s tým?
-- Môžu byť ich zavŕšením alebo, naopak, prerušením demokratického trendu. Pred opakovanou voľbou Jurija Jechanurova za premiéra vlani na jeseň Viktor Juščenko a Viktor Janukovyč podpísali dohodu o spolupráci. Medzi demokratickou a autoritárnou voľbou však nemôže byť kompromis. Bolo to víťazstvo ukrajinskej oligarchie. Revolúcia sa stala faktom histórie a Ukrajina sa vracia na cestu, ktorou išiel režim Kučmu.

V oblasti demokracie a slobody médií sa situácia zlepšila, či nie?
-- Zmenilo sa to v spoločnosti, moc sa však nezmenila. Demokracia a oligarchia sú nezlučiteľné. Podstata pritom nie je vo veľkom biznise, ale v oligarchickom biznise, fungujúcom na základe symbiózy s mocou.

Aj vo vyspelých demokratických štátoch vidieť prepojenie politiky s biznisom.
-- Musí to však mať svoje pravidlá. Nedošlo k demokratizácii ekonomiky. Znamená to, že formálne inštitúty musia byť dominujúce. Preto miera korupcie a tieňovej ekonomiky zostala prakticky na pôvodnej úrovni.

Môže byť reálna povolebná koalícia Našej Ukrajiny so Stranou regiónov?
-- Je veľmi pravdepodobná. V septembri už bol jeden precedens. Sú tu aktívne rozhovory, aj keď prezident o tom nič určité nehovorí.

Akú pozíciu má Blok Tymošenkovej?
-- Tymošenková podpísala vyhlásenie, kde je jeden bod o vylúčení spojenectva so Stranou regiónov. Čiže táto pozícia je veľmi jasná. Väčšina obyvateľov na západe i východe pritom nechce koalíciu oranžových s bielo-modrými.

Na Ukrajine stále pretrváva rozdelenie voličov medzi západom, severom a centrom na jednej a východom a juhom na druhej strane.
-- V krajine je najmä polarizácia hodnôt. Okolo 60 percent ľudí by chcelo demokratické hodnoty, 40 percent eurázijské alebo proruské. Nemožno zjednotiť napríklad poľskú demokraciu s ruským autoritarizmom. Treba si vybrať -- demokraciu alebo autoritarizmus.

Zatiaľ však nevidieť náznaky kompromisu medzi demokratickými silami. Naša Ukrajina a Blok Tymošenkovej sa napádajú ako by boli vo voľbách najväčší súperi.
-- V mnohom sú súpermi. No Tymošenková celkom úspešne konkuruje so Stranou regiónov na východe i juhu. Naša Ukrajina tam prakticky nebojuje, hlavne na západe a v centre vedie boj proti Tymošenkovej. Majú spoločný elektorát, lebo Naša Ukrajina sa zriekla súboja so Stranou regiónov na východe a juhu.

S akými výsledkami volieb rátate?
-- Strana regiónov má šancu byť prvou s podporou 24 -- 27 percent. Blok Tymošenkovej sa k nej môže priblížiť s výsledkom 20 -- 24 percent a Naša Ukrajina by mala dostať 16 -- 20 percent hlasov.

Kto má najväčšie šance byť premiérom po voľbách?
-- Podľa prieskumov zhruba tretina verejnosti by chcela za premiérku opäť Tymošenkovú. Okolo 20 -- 25 percent by si želalo proruského kandidáta Viktora Janukovyča a desať percent bývalého premiéra Jurija Jechanurova. Tieto voľby však budú prebiehať napriek očakávaniam a záujmom obyvateľov. Ľudia vlastne ako by kupovali mačku vo vreci.

Vznikne parlamentná väčšina alebo budú nové voľby?
-- Väčšina zrejme vznikne, len nie taká, akú chce väčšina obyvateľov. To by mohlo ešte viac prehĺbiť rozčarovanie ľudí. Koalícia Našej Ukrajiny so Stranou regiónov bude pre Juščenka politickou samovraždou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 06:28