PodnesterskoTASR/AP
StoryEditor

Ruské tajné služby chystajú provokácie, z ktorých chcú obviniť Ukrajinu, varuje Kyjev

14.01.2022, 13:08
Autor:
ČTKČTK
Podnestersko sa jednostranne odtrhlo od Moldavska na začiatku 90. rokov minulého storočia a ochrannú ruku nad ním drží Rusko, ktoré vo vtedajšej vojne vojensky podporilo tamojších ruských separatistov.

Ukrajinská vojenská rozviedka dnes uviedla, že ruské tajné služby pripravujú "provokácie" zamerané na ruských vojakov umiestnených v separatistickom moldavskom regióne Podnestersko, z ktorých potom Moskva chce obviniť Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters a tiež portál Ukrajinska pravda.

"Podľa informácií ukrajinskej vojenskej rozviedky sa 13. januára konala služobná porada v 3. samostatnej gardovej motostreleckej brigáde ozbrojených síl v Podnesterskej oblasti Moldavskej republiky, počas ktorej bol personál informovaný o tom, že sa očakávajú provokácie zo strany Ukrajiny v oblasti osady Cobasna (delostrelecké sklady) operačnej skupiny vojsk Ruskej federácie)," cituje rozviedku Ukrajinska pravda.

Pripravení vojaci

Podľa nej síce nezazneli rozkazy, ktoré by brigádu uviedli do najvyššieho stupňa bojovej pohotovosti, ale vojaci majú byť pripravení na okamžité plnenie zadaných úloh.

Podnestersko sa jednostranne odtrhlo od Moldavska na začiatku 90. rokov minulého storočia a ochrannú ruku nad ním drží Rusko, ktoré vo vtedajšej vojne vojensky podporilo tamojších ruských separatistov.

Na území dodnes zostávajú jeho jednotky. Ukrajinu dnes zasiahol masívny kybernetický útok, pri ktorom podľa Kyjeva prestali fungovať webové stránky ministerstva zahraničných vecí a ďalších úradov.

Na weboch sa objavil nápis, ktorý okrem iného Ukrajincov varoval, aby "sa báli a očakávali najhoršie", poznamenala agentúra Reuters. V regióne v poslednej dobe silnie napätie, Rusko pri hranici s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov.

Obavy z prípadnej invázie

Kyjev a Západ sa obávajú prípadnej invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Moskva, ktorá v roku 2014 anektovala ukrajinský Krym, ale popiera, že by chystala útok proti svojmu susedovi.

Diplomatické rokovania, ktoré sa medzi predstaviteľmi USA, NATO a Ruska odohrali tento týždeň, prielom do vypätej situácie nepriniesli. Západ odmietol ruské požiadavky na záruku, že sa Ukrajina nikdy nestane členom NATO, a na stiahnutie aliančných jednotiek a zbraní z krajín východného krídla bloku.

Moskva tvrdí, že Západ nemôže diktovať Rusku, ako a kam má presúvať svoje vojenské sily na vlastnom území.

01 - Modified: 2024-05-05 13:35:00 - Feat.: - Title: Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže naprieč kontinentom 02 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 03 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-05-04 18:15:43 - Feat.: - Title: Estónsku rastie sebavedomie. Hovorí o blokáde proti Rusku v Baltskom mori 05 - Modified: 2024-05-04 16:07:52 - Feat.: - Title: Po Kallasovej prišiel rad na Zelenského, Rusko na neho vydalo zatykač
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 04:48