StoryEditor

Eurovízia: politika, gýč a fínske monštrá

23.05.2006, 00:00

"Toto je pravý deň Európy," hovorí Mark z Amsterdamu. "Ľudia sa stretnú -- doma alebo v baroch, popíjajú pivo a bavia sa na tom, čo za skvosty sa zase raz dostali do súťaže." Michael z Helsínk bol prekvapený, že Európania poslali ich kapele toľko hlasov. Prenos z Atén si pozrel v Bruseli spolu s priateľmi z niekoľkých krajín na pravej "eurovision party," na aké je zvyknutý aj z domova.
Hlavne Západoeurópania berú vyše polstoročný festival s humorom, ale samotné hlasovanie sa len málokedy vyhne vážnej politike.
Podľa Marka v Holandsku minulý rok Eurovízia prispela k odmietnutiu Európskej ústavy v referende. "Ľudia si ju spájali s rozšírením a boli nahnevaní na Východoeurópanov, ktorí hlasovali navzájom za seba. Tento rok sa zopakoval rovnaký scenár," dodáva. Geopolitické úvahy sprevádzajú vyhlasovanie výsledkov z každej krajiny, a najväčší počet bodov sa vďaka susedskej solidarite dá veľmi ľahko uhádnuť. Prípadné prekvapenia sa vysvetľujú veľmi ľahko.

Piesne ako politikum
"Portugalsko desať bodov pre Ukrajinu? Jasné, v poslednom čase je u nás pomaly každý druhý taxikár Ukrajinec," vysvetľuje Carla z Lisabonu. Každú chvíľu niekomu príde esemeska z druhého konca Európy, s komentárom o piesni z krajiny jej adresáta. "Teda, Dánsko tomu dalo s tým -- Bol raz jeden Johny, ktorý mal rád Conny!" Andrew zo Severného Írska sa chváli, že Dublin vyhral viackrát ako Briti. Angličan Martin je zase presvedčený, že vlani Británia pohorela hlavne kvôli vojne v Iraku.
Srbsko a Čierna Hora sa dlho preli, či ich má zastupovať interpret z jednej alebo druhej časti federácie a napokon z finále odstúpili. Hrozilo totiž, že by vystúpenie čiernohorskej skupiny podporilo zástancov nezávislosti Podgorice tesne pred nedeľným referendom. Namiesto nich si na honosnom aténskom pódiu zaskákala chorvátska hviezda Severina, s hlbokým výstrihom a ešte hlbším textom. "Sojka, zlatko, obuj si ponožky, lebo tráva ešte nedorástla," zanôtila v refréne.

Nezáujem STV i ČT
Slováci si koncert mohli pozrieť iba na televíziách iných krajín a ich interpreti sa nepredstavili. "Prečo už niekoľko rokov Slovensko na Eurovízii chýba? Nemá azda dosť dobrých skladateľov a spevákov?" pýta sa v angličtine David na internetovej stránke, prezentujúcej krajinu cudzincom. Podobne ako v Česku a Maďarsku, aj slovenská verejnoprávna televízia súťaž ignoruje. "Koho by to podľa vás zaujímalo?" odpovedal otázkou manažér STV, Branislav Záhradník. Uznáva síce, že účasť na Eurovízii je "imidžová záležitosť," ale Bratislava na ňu podľa neho momentálne nemá. "Sme malá televízia v celoeurópskom kontexte a celkové náklady by vyšli okolo 10 miliónov korún na zhruba dve hodiny vysielania. To je priveľa."
Doteraz Slováci súťažili trikrát a veľmi sa im nedarilo. Tublatanka skončila devätnásta, Marcel Palonder osemnásty a Katarína Hasprová pred ôsmimi rokmi na 21. mieste. Fínske príšery z Lordi predpovedajú, že ich víťazstvom sa začína nová éra Eurovízie a končí sa monopol sladkých balád či rytmických hitov so smiešnym textom, a to by podľa nich malo prilákať aj náročnejších interpretov. "Toto je výhra rockovej hudby a slobodného myslenia," hovorí ich líder s krvou podliatymi očami a škerí dračie zuby.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 02:05