Trinh Xuan ThanhReuters
StoryEditor

Únos Vietnamca: Jeden muž sa v Nemecku priznal. Hovoril aj o účasti vietnamskej tajnej služby

18.07.2018, 15:40
Autor:
ČTKČTK
Na únose vietnamského manažéra Trinh Xuan Thanha z Nemecka sa mal podľa médií podieľať aj Slovensko.

Muž podozrivý z účasti na minuloročnom únose vietnamského manažéra v Berlíne sa priznal, že na akcii spolupracoval s vietnamskú tajnou službou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Obžalovaný Long N. H. bol do Nemecka vydaný vlani v auguste z Česka, kde má trvalý pobyt. Manažér Trinh Xuan Thanh, ktorý sa po únose objavil vo Vietname, bol medzitým dvakrát odsúdený na doživotie.

V prvej polovici mája odpovedala Denisa Saková na otázky poslancov ohľadne únosu Vietnamca:

​Štyridsaťsedemročný Vietnamec Long N. H. sa na súde priznal, že sa vlani v júli podieľal na únose vietnamského manažéra. Priznanie urobil na základe dohody o vine a treste s prokuratúrou. "V priznaní povedal, že vedel o únose a zúčastnil sa ho a že pracoval pre vietnamské tajné služby," povedala hovorkyňa súdu.

Pokiaľ bude Long N. H. usvedčený, hrozí mu za špionáž a účasť na obmedzení osobnej slobody tri a pol roka až päť rokov väzenia. Ak by sa na základe dohody nepriznal, mohol by za mrežami stráviť až sedem a pol roka.

Podľa prokuratúry Long N. H. prenajal v Prahe vlani dve autá, jedno slúžilo na sledovanie obete, druhé k jej únosu. Obe vozidlá po únose obžalovaný odviezol späť do českej metropoly, kde podľa webu taz prevádzkoval kanceláriu na finančné prevody do zahraničia.

"Vedel som, že má byť do Vietnamu prevezený hľadaný zločinec, ktorý spreneveril veľa peňazí a v Berlíne sa stretáva so svojou milenkou," citoval z písomného priznania nemecký spravodajský web taz.

Vietnamske ministerstvo zahraničia na žiadosť agentúry Reuters o komentár na prípad nereagovalo.

Thanh bol bývalým manažérom štátnej ropnej spoločnosti PetroVietnam. V Nemecku sa usiloval o azyl, vlani 23. júla bol však v centre Berlína unesený. Neskôr sa objavil vo Vietname, kde ho už dvakrát odsúdili na doživotie.

​Hanoj ​​tvrdí, že Thanh sa do vlasti vrátil dobrovoľne. Podľa niektorých médií bol Thanh do Vietnamu zavlečený cez Slovensko. Bratislava pred časom odmietla, že by bola do akcie vedome zapojená.

Rozsudok nad obžalovaným sa dá podľa agentúry Reuters očakávať v niekoľkých nasledujúcich týždňoch. Ani potom však prípad pre nemecké úrady neskončí. Naďalej je stíhaný námestník riaditeľa vietnamskej tajnej služby Duong Minh Hung a dvaja muži z Bratislavy a jeden z Berlína, ktorí pri únose údajne pomáhali.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2023-02-02 14:15:33 - Feat.: - Title: Žilinka odmieta, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo 03 - Modified: 2023-02-02 13:20:17 - Feat.: - Title: Výbor k únosu Vietnamca má byť v stredu, pozvaný je Žilinka 04 - Modified: 2022-11-30 12:59:00 - Feat.: - Title: NAKA začala trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca, potvrdil Hamran 05 - Modified: 2022-11-30 13:59:41 - Feat.: - Title: Začali trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 22:02