Táto vojna už mohla prepuknúť nespočetnekrát v priebehu piatich rokov po tom, čo prezident Obama vyzval k odstaveniu Asada od moci. Že sa tak nestalo svedčí o tom, ako veľmi obe strany chcú, aby sa zabránilo konfliktu a ten sa stále zdá byť krajne nepravdepodobným. Existuje však niekoľko frontových línií, kde boje proti islamistom môžu v určitom okamihu prerásť do priameho konfliktu medzi Spojenými štátmi podporovanými skupinami a sýrskymi vládnymi silami. Medzi nimi je napríklad aj sýrske hlavné mesto Islamského štátu Rakka, o ktoré Spojené štáty a Sýria bojujú z opačných smerov. Minulý mesiac americká armáda vyslala stíhačky, aby zabránila sýrskym vojenským lietadlám v bombardovaní Američanmi podporovaných a cvičených Kurdov.Reuters
StoryEditor

Výdavky na zbrojenie rastú najrýchlejšie od konca studenej vojny. Najviac investujú USA a Čína

02.05.2018, 12:29
Autor:
ČTKČTK
Rusko vo vojenských výdavkoch zaostáva. Môže za to kríza tamojšej ekonomiky.

Výdavky na zbrojenie vo svete rastú najrýchlejším tempom od konca studenej vojny a vlani prekročili 1,74 bilióna dolárov. Výrazne najviac investujú do armády naďalej USA, za ktorými s odstupom nasleduje Čína a potom Rusko.

Informuje o tom Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI) v dnes zverejnenej správe.

Najviac zbroja USA a Čína, Rusko zaostáva  

Spojené štáty vlani vložili do zbrojenia celkovo 610 miliárd dolárov, čo je viac, než predstavovali dohromady investície siedmich nasledujúcich štátov, uvádza sa v dokumente.

Špecialistka SIPRI Aude Fleurantová podľa agentúry DPA v tejto súvislosti poznamenala, že v tomto roku by sa výdavky USA v tejto oblasti mali ďalej výrazne zvýšiť, pričom nejde len o rozširovanie vojenského personálu, ale aj o modernizáciu konvenčných a jadrových zbraní.

Na druhom mieste čo do množstva financií vložených do ozbrojených síl je opäť Čína. Jej výdavky na armádu podľa SIPRI v roku 2017 stúpli o 5,5 percenta na odhadovaných 228 miliárd dolárov. Experti sú ale presvedčení, že čínske zbrojné investície sú v skutočnosti značne vyššie, než oficiálne uvádza vláda. 

Rusko, ktoré je naďalej na treťom mieste, naproti tomu zostáva výraznejšie pozadu. Prvýkrát od roku 1998 jeho vojenské výdavky klesli približne o pätinu na 66 miliárd dolárov. Podľa expertov Štokholmského ústavu príčinou nie je len zmena kurzu, ale kríza ruskej ekonomiky.

"Modernizácia armády je v Rusku ďalej prioritou, avšak ekonomické problémy, ktoré krajina prežíva od roku 2014, zbrojný rozpočet obmedzujú," vysvetlil expert SIPRI Siemon Wezeman.

Stredná Európa tiež zvyšuje svoje výdavky

Správa SIPRI tiež konštatuje, že celkovo vlani vzrástli zbrojné výdavky na Blízkom východe, v subsaharskej Afrike, v Južnej Amerike, v centrálnej, južnej a východnej Ázii a rovnako v západnej a strednej Európe.

Zvyšovanie výdavkov na zbrojenie v strednej a v západnej Európe podľa SIPRI z časti súvisí s vnímaním Ruska ako bezpečnostnej hrozby.

Zatiaľ čo v západnej Európe bol v minulom roku rast skôr mierny vo výške 1,7 percenta, stredná Európa zaznamenala navýšenie vojenských rozpočtov o 12 percent. Ako strednú Európu SIPRI označuje niekdajší komunistický východný blok vrátane Balkánu a Pobaltia.

Štokholmský ústav k údajom z Európy pripomína, že mnoho štátov je súčasťou Severoatlantickej aliancie a že členovia NATO sa dohodli na zvýšení výdavkov na obranu na dve percentá HDP. Celkovo potom aliancia dala v roku 2017 na armádu 900 miliárd dolárov, čo je 52 percent celosvetových zbrojných výdavkov.

01 - Modified: 2024-05-18 12:30:26 - Feat.: - Title: Prítomnosť amerických vojakov v Poľsku výrazne zvyšuje bezpečnosť krajiny, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-05-18 12:12:48 - Feat.: - Title: Ruský arbitrážny súd zmrazil aktíva niekoľkých európskych bánk 03 - Modified: 2024-05-18 11:44:30 - Feat.: - Title: Východný štít. Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice miliardy eur, vyhlásil Tusk 04 - Modified: 2024-05-18 11:29:37 - Feat.: - Title: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa, vyhlásil Putin 05 - Modified: 2024-05-18 11:14:21 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Charkovskej oblasti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 14:38