Reuters
StoryEditor

Skripaľ nemohol byť vystavený novičoku, vyhlásil Lavrov

14.04.2018, 18:13
Autor:
ČTKČTK
Ruský minister zahraničných vecí to odôvodňuje tým, že sa bývalý dvojitý agent uzdravuje.

Uzdravovanie bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie svedčí o tom, že neboli vystavení nervovej látke A-234. Povedal to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý použil odbornej kódové označenie nervovej paralytické látky novičok.

Skripaľovci boli nájdení 4. marca v Salisbury v bezvedomí. Británia tvrdí, že boli vystavení novičoku a že za útokom na ne je Rusko. Moskva to ale popiera.

Julija už bola z nemocnice prepustená, jej otec sa uzdravuje, aj keď je stále v nemocnici.

Lavrov dnes povedal, že to, že sa obaja uzdravujú, znamená, že zrejme nebola použitá látka A-234. Tá by ich podľa Lavrova musela zabiť.

Lavrov ďalej povedal, že podľa analýz uskutočnených v jednom švajčiarskom laboratóriu, ktoré pracuje pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), bolo zo vzoriek odobratých v Salisbury zistené, že bola použitá toxická psychoaktívna látka označovaná ako BZ.

Tá pôsobí na nervový systém, spôsobuje suchosť kože, dezorientáciu a retardáciu dusenia a fyzickej aktivity.

Podľa Lavrova OPCW o týchto výsledkoch vie, ale nezverejnila ich. "BZ sa v Sovietskom zväze alebo v Rusku nevyrábal," povedal Lavrov s tým, že táto látka sa vyrábala v mnohých iných krajinách.

OPCW vo štvrtok zverejnila súhrnnú správu, v ktorej jej vyšetrovatelia potvrdili závery Spojeného kráľovstva o identite jedovatej chemikálie použitej proti Skripaľovcom.

O akú látku presne šlo a odkiaľ pochádzala, zverejnená správa OPCW neuviedla. Informácie o zložení látky je podľa organizácie však v kompletnej správe, ktorá je tajná a prístup k nej majú len členské štáty - teda aj Británia a Rusko.

Britský minister zahraničia Boris Johnson krátko po zverejnení správy uviedol, že "nezostáva iné alternatívne vysvetlenie toho, kto je zodpovedný".

Rusko podľa neho malo prostriedky a motív, aby spáchalo útok na Skripaľovcov. Uviedol tiež, že správa OPCW potvrdila, že látkou použitou pri útoku bol novičok. Lavrov už v piatok obvinil Britániu, že závery OPCW prekrútila.

01 - Modified: 2022-08-20 17:56:08 - Feat.: - Title: Navaľnyj si pripomenul druhé výročie svojej otravy novičokom 02 - Modified: 2020-12-21 18:41:18 - Feat.: - Title: Navaľnyj oklamal ruského agenta. Ten mu vyzradil detaily toho, ako ho otrávili 03 - Modified: 2020-10-09 13:21:42 - Feat.: - Title: "Správate sa ako sudca a porota." Vzťahy Európy a Ruska sa zhoršujú, tvrdí Lavrov 04 - Modified: 2020-09-23 08:32:55 - Feat.: - Title: Navaľného prepustili z nemocnice. Môže sa úplne zotaviť 05 - Modified: 2020-09-20 19:52:20 - Feat.: - Title: Vedec, ktorý sa podieľal na vývoji novička, sa ospravedlnil Navaľnému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 07:26