StoryEditor

Perla San Francisca oslavuje

25.05.2007, 00:00
Pozná ho každý filmový fanúšik, je obrovským lákadlom turistov z celého sveta, prežil dve silné zemetrasenia, po teroristických útokoch z 11. septembra na Spojené štáty sa stal jedným z možných cieľov teroristov.

Most Golden Gate (Zlatá brána) v San Franciscu, jeden zo symbolov Ameriky, bude mať v nedeľu 70 rokov.
"Samozrejme, že ide o kolosálnu stavbu, ktorá vás ohúri. Jedno lano je trikrát hrubšie ako ste sám. Kto by nad tým nežasol," povedala HN študentka z Bratislavy Táňa Pavleová, ktorá videla perlu San Francisca na vlastné oči.
Dôležitá tepna, raj pre turistov
V čase, keď most otvorili, jednoznačne kraľoval medzi visutými mostami s najväčším rozpätím pylónov nesúcimi oceľové laná. "Otcom" tohto kolosu je Joseph Baermann Strauss, ktorý pripravoval projekt 15 rokov. S výstavbou začali v roku 1933. Hlavným motívom výstavby mosta bola skutočnosť, že San Francisco, oddelené morským zálivom, stálo v ústraní mohutného rozmachu Kalifornie. Most Golden Gate, ktorý spája Sanfraciský záliv s Tichým oceánom, sa tak stal najvýznamnejšou dopravnou tepnou. Denne po ňom prejde v šiestich prúdoch až 125-tisíc áut.
Most Golden Gate ponúka turistom z celého sveta úchvatné prírodné scenéria a pohľad na mesto či slávnu väznicu Alcatraz. "Pre obyvateľov mesta sa podľa mňa stal už rutinou, ale napríklad väzňom aspoň spríjemňoval ich život v Alcatraze, pretože odtiaľ vidíte Golden Gate v plnej paráde," opisuje svoje zážitky Pavleová.
Magnet pre samovrahov
Most má však aj svoju temnú stránku. Aj keď oficiálne štatisticky prestali existovať pred dvanástimi rokmi, skokom z mosta ukončilo svoj život viac ako 1 300 ľudí. Je ich však omnoho viac, pretože o mnohých sa nikto nedozvie. V snahe zabrániť ďalším samovraždám na moste neustále hliadkujú policajti, misionári či členovia Armády spásy.
Hoci sa pád z takmer 70-metrovej výšky rovná dopadu na betón, niektorí to prežili. Neskôr vypovedali, že na nich pôsobila zvláštna magická sila, akýsi pocit šťastia, že môžu zomrieť práve tu. Tento fakt sa stal nočnou morou staviteľa Golden Gate Straussa, ktorý sa údajne do konca života nezbavil pocitu, či nestvoril diabolské dielo. Odmietal preto čítať noviny, aby sa nedozvedel o ďalších mŕtvych.
Tisíckrát nafilmovaný oceľový obor, ktorý skrátil cestu na sever o desiatky kilometrov, však napriek tomu patrí k najväčším stavbám svojho druhu. V posledných desaťročiach ho však už viac ráz prekonali. Teraz je najdlhším visutým mostom s rozpätím medzi hlavnými pylónmi 1 991 metrov japonský most Akaši Kaikjó.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 22:48