StoryEditor

Barroso: Lisabonská agenda počká každú vládu

07.04.2006, 00:00
Budúci týždeň príde na Slovensko José Manuel Barroso, prvýkrát v pozícii šéfa Európskej komisie. Svojou návštevou chce "poukázať na konkrétne ovocie, ktoré členstvo v únii Slovensku prinieslo," povedal včera slovenským novinárom v Bruseli.

Budúci týždeň príde na Slovensko José Manuel Barroso, prvýkrát v pozícii šéfa Európskej komisie. Naposledy do Bratislavy zavítal ako portugalský premiér v máji 2003, aby podporil kampaň vládnej koalície pred referendom o vstupe Slovenska do EÚ. Dva roky nato chce svojou návštevou "poukázať na konkrétne ovocie, ktoré členstvo v únii Slovensku prinieslo," povedal včera slovenským novinárom v Bruseli.

Pomoc po povodniach
"Počas stretnutí v Bratislave by som chcel vyzvať slovenských predstaviteľov, aby pokračovali v reformách, ktoré Slovensko odštartovalo," povedal Barroso. Zároveň si chce pozrieť následky povodní, ktoré postihli Slovensko a keď bude treba, ponúknuť pomoc. "Nie je to jednoduché poskytnúť oporu tým, ktorých priamo zasiahlo toto nešťastie, ale verím, že práve v takýchto situáciách môžeme prejaviť európsku solidaritu... Môj odkaz do Bratislavy je - ak Slovensko potrebuje ďalšiu pomoc, sme pripravení vám ju poskytnúť."

Nezamestnanosť - večný problém
Ako Barroso uviedol, určite sa nebude miešať do vnútorných záležitostí Slovenska. "Komisia bude spolupracovať s vládou, ktorú si Slováci zvolia," povedal. Zároveň však naznačil, že aj prípadní noví lídri Slovenska sa budú musieť pridržiavať cieľov, na ktorých sa zhodla európska dvadsaťpäťka. Narážal hlavne na ambicióznu Lisabonskú agendu, ktorej cieľom je vyššia zamestnanosť, kde podľa Barrosu Slovensko viditeľne zaostáva, alebo inovácia či vzdelanostná ekonomika - tiež nie práve najsilnejšia stránka Bratislavy. "Máme určité ciele, ktoré si odsúhlasili všetky členské štáty, a tých sa treba pridržiavať. Vlády totiž môžu odísť, ale štáty ostávajú. Ich záväzky preto treba dodržať bez ohľadu na to, kto je práve pri moci."

Podpora jadru, nie Bohuniciam
Okrem ekonomických reforiem je momentálne horúcou témou komisie i členských štátov energetika. Komisia v marci predstavila svoju víziu spoločného postupu EÚ v tejto oblasti. Mnohých pritom prekvapil pozitívny pohľad Bruselu na budúce možnosti využitia jadrovej energie. Barroso však tento vývoj nevidí vo vzťahu k Slovensku ako iróniu osudu - vzhľadom na tlak EÚ pred naším vstupom odstaviť jadrové elektrárne Jaslovské Bohunice skôr, ako to odporúčali odborníci. "Jadrová energia je naozaj dôležitá a je na samotných vládach, či sa ju rozhodnú využívať. V prípade krajín zo strednej a z východnej Európy však išlo o jadrové elektrárne, ktoré neboli v súlade s bezpečnostnými štandardmi EÚ. Preto ich odstavenie bolo počas rokovaní dôležitou podmienkou. To neznamená, že Slovensko by už nemalo vyrábať jadrovú energiu, nie však v nebezpečných elektrárňach."

Konferenciu o Minerve si nenechá ujsť


V agende jeho dvojdňovej návštevy Slovenska dominujú tradičné oficiálne stretnutia s politickou špičkou krajiny, vrátane vystúpenia v parlamente. V utorok dopoludnia šéf komisie vystúpi na konferencii o Minerve - slovenskej verzii Lisabonskej agendy o ekonomických reformách, ktorú organizuje Americká obchodná komora. Podľa bruselských zdrojov spočiatku zvažoval svoju účasť na prominentnej akcii, aby nevzbudil príliš veľký rozruch v rámci domácej predvolebnej kampane. Téma konferencie je však Barrosovou "srdcovou záležitosťou" a leitmotívom jeho bruselského tímu. Okrem premiéra a viacerých ministrov na nej vystúpia aj šéfovia slovenských i európskych pobočiek nadnárodných korporácií, ako Microsoft, HP, IBM či Cisco systems.

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto kam...
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 08:53