StoryEditor

Pápeža čakajú urazení moslimovia

26.11.2006, 23:00

Pápež tu nie je vítaný. Tabule s takýmto odkazom čakajú na hlavu katolíckej cirkvi Benedikta XVI. počas jeho tohtotýždňovej návštevy Turecka. V Istanbule včera proti nemeckému pápežovi protestovali tisícky moslimov, skandujúc, "Nechoď sem!" Reagovali na jeho septembrový prejav, v ktorom citoval kritiku byzantského vládcu zo štrnásteho storočia na adresu islamu a jeho prijatie násilia pre šírenie viery. "Benedikt ako keby vtedy zabudol, že už je pápež a nie nemecký teológ Ratzinger," hovorí Celam Usak, z organizácie podporujúcej dialóg medzi kultúrami. Podľa neho celý islamský svet čaká na to, čo pápež počas štvordňovej cesty po krajine povie. "Mohol by to byť významný moment zahojenia rán, ktoré jeho necitlivé výroky spôsobili."
Hlavný predstaviteľ Vatikánu v Istanbule monsignor Georges Marovitch je optimistom. "Došlo k omylu pri interpretácii pápežovho prejavu a jeho príchod určite mnohé vysvetlí." Práve v jeho rezidencii pápež prenocuje, podobne ako tri predchádzajúce hlavy katolíckej cirkvi.
Na poslednú chvíľu
K nenápadnému domu blízko katolíckej katedrály, kde Benedikt v piatok odslúži bohoslužbu, vedú úzke a miestami stále rozkopané cesty. "U nás sa robí všetko na poslednú chvíľu," s úsmevom vysvetľuje Can Paker z tureckej obchodnej komory. "Ale vláda si dá veľmi záležať, aby táto cesta dobre dopadla. Napokon, minulého pápeža sa pokúsil zabiť Turek, takže teraz musíme svetu -- a hlavne Európanom -- ukázať, že vieme dôstojne prijať ich náboženského vodcu," dodal Paker.
Viac než bezpečnostné opatrenia počas prípravy návštevy v tureckých médiách rezonovala debata o tom, či pápeža prijme vládna špička v Ankare. Premiér Tayyip Erdogan pôvodne argumentoval, že bude práve na summite NATO v lotyšskej Rige. Cez víkend však pripustil, že pápeža pred svojím odchodom privíta na letisku. "Necelý rok pred voľbami v Turecku málokto túži ukazovať sa v spoločnosti pápeža, ktorý tak rozhneval domáce publikum," hovorí profesor politológie Soli Ozel.
Hagia Sofia
Zvlášť citlivá bude podľa politológa Ozela pápežova návšteva svetoznámej stavby Hagia Sofia, ktorá je symbolom striedajúcich sa kultúr v Istanbule -- do pätnásteho storočia bola hlavným centrom východnej ortodoxnej cirkvi a až do vzniku sekulárnej tureckej republiky v roku 1935 v nej bola mešita. "Dnes je v nej múzeum, niektorí islamskí konzervatívci sa však obávajú, že sa v nej pápež bude modliť a tým ju znesvätí," hovorí Ozel. Ako prejav úcty voči moslimom chce Benedikt XVI. -- po poľskom predchodcovi ako druhý pápež v histórii -- vstúpiť aj do mešity. Na otázku, ako takýto krok alebo jeho povzbudivé slová prijmú tureckí obyvatelia však jeden istanbulský obchodník odpovedá. "Keď raz rozbijete šálku a potom jej črepy zlepíte dokopy, už nikdy nebude rovnako pekná. Ryhy na nej zostanú."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 22:29