StoryEditor

Stop pre Turecko

29.11.2006, 23:00
Európska komisia navrhuje čiastočné zmrazenie rokovaní s Ankarou v ôsmich kľúčových oblastiach. Turecko zároveň nemôže uzavrieť žiadnu kapitolu pred tým, ako splní podmienku ohľadom Cypru.

Turecko dostalo v Bruseli studenú sprchu. Európska komisia navrhuje čiastočné zmrazenie rokovaní s Ankarou v ôsmich kľúčových oblastiach. Turecko zároveň nemôže uzavrieť žiadnu kapitolu pred tým, ako splní podmienku ohľadom Cypru. "Vyjednávania musia byť dôveryhodné," vyhlásil šéf komisie José Manuel Barroso a dodal, že ich celkový priebeh "závisí od toho, ako sa rešpektujú dosiahnuté dohody". Reagoval na pretrvávajúcu neochotu Turecka splniť svoj záväzok voči únii a otvoriť svoje prístavy a vzdušný priestor Cypru. Únia dala Turkom čas do konca roka. Komisár pre rozširovanie Olli Rehn ich povzbudil, že stále majú čas na "zlatý gól, ktorým by zvrátili skóre". Ankara vopred avizovala, že taký jednostranný krok neurobí. Od únie totiž chce, aby najskôr zrušila obchodnú blokádu voči tureckým Cyperčanom na severe ostrova, ktorý je rozdelený od roku 1974.
Varovania kvôli Cypru
Komisár Rehn už v októbri varoval, že tureckému integračnému vlaku smerom do EÚ hrozí pre spor okolo Cypru vykoľajenie. Včera trval na tom, že "vlak pokračuje v jazde, ale pomalším tempom". Brusel mal pôvodne svoje stanovisko oznámiť až o týždeň. Po krachu rozhovorov na začiatku týždňa medzi Ankarou a Nikóziou pod patronátom fínskeho predsedníctva však už aj najväčší optimisti stratili nádej, že kompromisný plán Helsínk pomôže zabrániť blížiacej sa kríze.
Úder pod pás
Definitívny verdikt má padnúť až na decembrovom summite v Bruseli. Signál od komisie nahral do karát najhlasnejším skeptikom ohľadom tureckého členstva, ako Nemecku, Francúzsku a Rakúsku. Ankara a jej kľúčoví spojenci, Británia a škandinávske krajiny, dúfali, že komisár Rehn navrhne zablokovať maximálne tri z celkového počtu 35 negociačných kapitol, ktoré priamo súvisia s colnou úniou. Zmrazenie takmer štvrtiny oblastí vrátane voľného pohybu tovarov, kapitálu a služieb či poľnohospodárstva plus zákaz predbežne uzavrieť akúkoľvek kapitolu bude podľa politológov Turecko považovať za úder pod pás. "Vládni politici budú zvažovať, či sa radšej nevrátiť z kratšej cesty," hovorí turecký politológ Soli Ozel. "Podpora členstva medzi domácim obyvateľstvom klesá, budúci rok sú tu voľby a narastá pocit, že Európa stále skúša, ako ďaleko môže Turecko zatlačiť do kúta bez toho, aby reagovalo. To nemôže trvať donekonečna," dodal Ozel.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odpad zo stavebnej činnosti a súvisiace právne predpisy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 20:40