StoryEditor

Česká koaličná vláda prežila hlasovanie o dôvere

11.03.2003, 23:00

Tak, ako sa očakávalo, česká koaličná vláda premiéra Vladimíra Špidlu zostáva pri moci. Včerajšie hlasovanie o vyslovení dôvery potvrdilo, že vládny kabinet si v dvestočlennej Poslaneckej snemovni naďalej udržiava najtesnejšiu väčšinu jedného hlasu. Za pokračovanie doterajšej vlády hlasovalo všetkých 101 poslancov, ktorými disponujú tri vládne strany -- ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Proti bolo 99 poslancov opozičných strán -- ODS a KSČM.
O vyslovenie dôvery požiadala samotná vláda po tom, čo sa jej kandidát Jan Sokol nepresadil v nedávnych prezidentských voľbách. Ako vo svojom zdôvodnení návrhu tesne pred hlasovaním uviedol premiér Špidla, v parlamentnom systéme také niečo nie je obvyklé. Preto sa vláda rozhodla iniciovať potvrdenie svojho mandátu, i vzhľadom na dôležité kroky, ktoré v súčasnosti na ňu čakajú. Medzi nimi spomenul zákon o obmedzení platieb v hotovosti, reformu verejných financií, reformu armády i referendum o vstupe Českej republiky do Európskej únie. O tom, že vládna koalície brala včerajšie hlasovanie vážne a nechcela nič nechať na náhodu, svedčí i to, že na schôdzu povolala z nemocnice nedávno operovaného a nedoliečeného ministra kultúry Pavla Dostála a z New Yorku terajšieho predsedu Valného zhromaždenia OSN Jana Kavana.
Opoziční poslanci zase spochybnili aj samotnú nutnosť hlasovania o dôvere. Vlastimil Tlustý za ODS uviedol, že nejde o nič iné ako o zástupné riešenie vnútornej situácie v najväčšej vládnej strane -- ČSSD. Podobne i Pavel Kováčik za KSČM povedal, že vláda sa už celé mesiace zaoberá vedľajšími problémami, akými bolo napríklad hľadanie prezidentských kandidátov, pričom stráca čas na riešenie zásadných problémov.
Ani včerajšie hlasovanie však otázniky nad súčasnou vládou neodstránilo, na to je jej pozícia príliš krehká. O prežití či neprežití tohto kabinetu sa bude v skutočnosti rozhodovať až na zjazde sociálnej demokracie koncom marca, kde sa očakáva boj jej rôznych krídel. Napríklad bývalý premiér Miloš Zeman a neúspešný kandidát ČSSD na funkciu hlavy štátu svojich priaznivcov verejne vyzval, aby z vrcholných funkcií odstránili nielen terajšieho predsedu strany Špidlu, ale aj podpredsedu Stanislava Grosa. Vzhľadom na okolnosti možno teda dať za pravdu istému českému karikaturistovi, ktorý včerajšie hlasovanie o dôvere vláde označil skôr za hlasovanie o jej "sebadôvere".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 13:09