StoryEditor

Brusel váha s fackou pre Sofiu a Bukurešť

27.04.2006, 00:00

Brusel drží Bulharsko a Rumunsko do poslednej chvíle v napätí v súvislosti s dátumom ich vstupu do Európskej únie. Ani včerajšia debata v Európskom parlamente (EP) neodpovedala na otázku, či únia použije žltú kartu a neodporučí obe krajiny na členstvo od januára 2007. Definitívne stanovisko prednesie komisár pre rozšírenie Olli Rehn v polovici mája. Lídrom dvadsaťpäťky tak stále môže na júnovom summite odporučiť posunúť ich členstvo o jeden rok.

Zmierlivá rétorika
Parlament však včera potvrdil svoju zmierlivú rétoriku -- mnohí ju interpretujú ako signál, že sa nechystá siahnuť po najradikálnejšej sankcii. V kritickej oblasti súdnictva a boja proti korupcii a organizovanému zločinu podľa komisára Rehna obe krajiny "preukázali silné odhodlanie riešiť pretrvávajúce problémy". Rehn pochválil hlavne Bukurešť. "Je evidentné, že výnimočne prísne monitorovanie a množstvo poistiek, ktoré sme voči Rumunsku zaviedli, pôsobili ako silná motivácia," povedal.
Naopak, Bulharsko si v poslednej fáze podstatne zhoršilo niekdajšiu povesť jasného favorita. Komisár síce tiež ocenil nedávne politické kroky bulharskej vlády, zároveň však dodal, že by mala vážne nedostatky v oblasti súdnictva a prokuratúry riešiť z vlastnej iniciatívy, a nie len v reakcii na bruselskú kritiku.

Výhrady zostávajú
Podobný postoj voči dvojici čakateľov na členstvo prejavila aj väčšina rečníkov v parlamentnej rozprave. "Zostávajú určité výhrady, ale nie až také vážne, aby sme kvôli nim navrhli ročný odklad," povedal francúzsky spravodajca pre Rumunsko Pierre Moscovici. "Bola by to facka po tvári pre obidve krajiny. Tento krok by posilnil radikálov, poškodil firmám a nič by nevyriešil," komentoval spravodajca pre Bulharsko, Brit Goffrey Van Orden. Viacerí europoslanci tiež zdôraznili, že Brusel predtým tak prísne neposudzoval žiadnu inú krajinu. Namiesto odkladu sa predpokladá, že únia voči Sofii a Bukurešti zavedie celý rad špeciálnych opatrení, čo umožnia ich monitorovanie aj po vstupe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 23:02