StoryEditor

Rusi sú nahnevaní na Putina

10.04.2006, 00:00
Tisíce Rusov sa v sobotu vybrali do ulíc, aby dali najavo svoj hnev. Podľa demonštrantov zašiel Kremeľ priďaleko. "Tieto protesty neostanú nepovšimnuté. Vláda nakoniec pochopí, že naše sťažnosti sú oprávnené."

Tisíce Rusov sa v sobotu vybrali do ulíc, aby dali najavo svoj hnev proti plánom vlády na liberalizáciu cien energií. Podľa demonštrantov zašiel Kremeľ priďaleko. Štát doteraz stále dotoval dodávky energií, takže sú v porovnaní so západnými krajinami Európy veľmi nízke. Zároveň sú však nízke aj mzdy a dôchodky.
Vládny program, ktorý dostal požehnanie Putina, teraz predpokladá postupné odbúravanie dotovaných cien kúrenia, teplej vody a iných služieb, čo znamená razantné zvýšenie cien za teplo. "Tieto protesty neostanú nepovšimnuté. Vláda nakoniec pochopí, že naše sťažnosti sú oprávnené," citovala agentúra RIA-Novosti poslanca miestneho parlamentu v meste Krasnojarsk Vševoloďa Sevastyjanova. Asi v 250 mestách v rôznych častiach Ruska demonštrovalo až 74-tisíc ľudí. Demonštrácia, ktorú v Moskve organizovala Komunistická strana a ďalšie opozičné subjekty, sa konala iba niekoľko sto metrov od Kremľa a zúčastnilo sa na nej asi päťtisíc zväčša postarších demonštrantov.
Vláda sa teraz snaží zdražovaním plynu, vody a elektriny ušetriť viac peňazí na opravu zaostalej infraštruktúry. Zrušenie zvýhodnení však najviac postihuje dôchodcov, ktorí už aj tak skôr živoria.

Alternatíva k terajšej moci
Bývalý ruský premiér Michail Kasjanov založil novú politickú stranu - Ľudovú demokratickú úniu, ktorá by mala byť alternatívou k terajšej vládnej moci. Cieľom liberálneho hnutia je zjednotenie roztrúsených opozičných síl. Kasjanov chce v novom opozičnom bloku združiť i Zväz pravicových síl a stranu Jabloko. "Sme svedkami jasného trendu potláčania politických slobôd a deštrukcie princípov slobodnej trhovej ekonomiky. Toto nás privedie do slepej uličky, beznádejného spiatočníctva a akútnych kríz," skonštatoval expremiér. Kasjanova, ktorý sa prejavil ako neľútostný kritik ruského prezidenta, prezident Vladimir Putin zosadil z funkcie premiéra v roku 2004. Expremiér avizoval svoj zámer kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:45