StoryEditor

Manažment BBC vysvetľuje vysoké odmeny

14.07.2005, 00:00
Hodnotenie činnosti BBC nevzbudilo príliš veľkú pozornosť. Rozhorčenie najmä v radoch zamestnancov BBC vyvolali údaje o odmenách pre vedúcich pracovníkov a to práve v čase, keď sa spoločnosť chystá na najväčšie prepúšťanie v histórii.

Hodnotenie činnosti BBC nevzbudilo príliš veľkú pozornosť. Veď aj samotný riaditeľ Rady guvernérov spoločnosti Michael Grade na jej margo povedal: "Veľa dobrých vecí. Hoci nie je to úplne dokonalé." Spokojný je aj so sledovanosťou. Až 92 percent Britov počas týždňa aspoň raz sleduje niektorý z jej kanálov. Výročná správa BBC na roky 2004 až 2005 bola v podstate pozitívna. Guvernéri vyzvali na menej repríz a informovali o deficite 188 miliónov libier, čo je o 61 miliónov menej v porovnaní s predošlým rokom. Vážnejšia výhrada sa ušla sitcomom, ktoré sú podľa Rady guvernérov až príliš "biele", až "zamerané na strednú vrstvu" a v porovnaní s americkými vyznievajú úboho.
Rozhorčenie najmä v radoch zamestnancov BBC vyvolali údaje o odmenách pre vedúcich pracovníkov a to práve v čase, keď sa spoločnosť chystá na najväčšie prepúšťanie v histórii. Do troch rokov má BBC opustiť takmer 4 000 ľudí.
Členovia manažmentu si rozdelia odmeny vo výške 546-tisíc libier. Odmena každého z nich predstavuje priemerne štvrtinu ich ročného platu, čo sú dve percentá viac ako rok predtým. Napríklad zástupca generálneho riaditeľa Mark Byford dostal 92-tisíc libier k ročnému príjmu 351-tisíc libier plus osobitný príspevok 14-tisíc libier.
Bonusu sa vzdal len generálny riaditeľ BBC Mark Thompson, ktorý sa vyjadril, že "to nepovažuje za správne". Napriek tomu schvaľuje udelenie bonusov pre svojich podriadených. "Verím v princíp odmien a verím, že riaditelia BBC si počínali dobre počas uplynulého náročného roku. Preto som guvernérom odkázal, že by mali riaditeľov odmeniť a riaditeľom odporučil, aby odmeny akceptovali," povedal Thompson pre denník Guardian.
Odborové zväzy obvinili manažment BBC z "nenažratosti" a ich správanie označili za "cynické" v čase prepúšťania a snahy o zníženie výdavkov. "Je to facka tým pracovníkom BBC, ktorí čelia neistote," hovorí sa v stanovisku Národnej únie novinárov. "Nemali by ich odmeňovať za to, že prepustia svojich zamestnancov," povedal Gerry Morrisey z odborárskeho zväzu Bectu a vyzval manažment, aby nasledoval Thompsonov príklad.
Šéf guvernérov Grade po kritike informoval o zámere spoločnosti zmeniť schému odmien a zredukovať ich z maximálnych 30 percent z platu na desať percent. "Zhodli sme sa, že je dôležité zachovať určité výkonnostné odmeny, avšak 30 percent je veľa pre verejnoprávnu inštitúciu," vysvetlil Grade. Ďalším z jeho argumentov bolo, že tieto odmeny sú omnoho nižšie v porovnaní s bonusmi v komerčnom sektore. "Pre koncesionárov je dôležité, aby sme si dokázali udržať najlepšie talenty... Našou konkurenciou sú bohaté súkromné firmy," uviedol Grade. V budúcnosti podľa jeho slov dôjde k priblíženiu sa priemerným platom ako v komerčnom sektore v celej spoločnosti.
Predstavitelia odborov sú pobúrení. "Títo ľudia by sa mali hanbiť. Manažéri v BBC by nemali zhrabnúť odmeny v čase, keď sa ich zamestnanci boja o svoje miesta," reagoval generálny riaditeľ Národnej únie novinárov Jeremy Dear na Gradeove slová. Luke Crawley z Bectu je rozhodnutý sťažovať sa na ministerstve pre kultúru, médiá a šport. Odmietol Gradeove argumenty: "Ak chcú mať platy ako v súkromnej sfére, mali by odísť a pracovať v súkromnej sfére."

Niektorí významní členovia manažmentu BBC
- Riaditeľka rozhlasového a hudobného vysielania: v prvej vlne bude musieť prepustiť 150 zamestnancov . K ročnému platu 233-tisíc libier jej udelili odmenu 58-tisíc libier.
- Riaditeľka televízneho vysielania: zníženie počtu zamestnancov o 19 percent do roku 2008, odmena 63-tisíc libier, ročný plat 255-tisíc libier.
- Zástupca generálneho riaditeľa BBC: zníženie počtu zamestnancov ovyše tisíc, plat 351-tisíc libier, odmena 92-tisíc libier.
- Personálny riaditeľ: sa bude musieť rozlúčiť s 1730 zamestnancami, bonus 65-tisíc libier pri plate 245-tisíc libier.
- Riaditeľ technológií: redukcia o 58 pracovných miest, plat 245-tisíc libier s bonusom 57-tisíc libier.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:34