StoryEditor

Bushovi zakázali bicyklovanie v Petrohrade

12.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident George W. Bush sa chcel previezť na bicykli počas stretnutia najbohatších krajín sveta -- takzvanej skupiny G8 -- po uliciach Petrohradu. Kanadský premiér Stephen Harper naproti tomu nikdy nebol v slávnej petrohradskej galérii Ermitáž a niektorí veriaci účastníci summitu by zase radi išli na pravoslávnu omšu.
Všetci do jedného majú smolu. Nič menšie ako prísne bezpečnostné opatrenia im zabránia splniť si túžby a želania. Stal by sa zázrak, ak by niekto z nich dostal výnimku, lebo Rusko okolo bezpečnosti schôdzky neberie nič na ľahkú váhu.
Podľa Sergeja Vjazalova, zástupcu organizačného výboru summitu G8, ktorý začne túto sobotu v Petrohrade, hostia mali stovky prianí spojených s kultúrnym programom. Avšak pre bezpečnostné opatrenia, a najmä preto, aby čo najmenej znepríjemnili život Petrohradčanom, všetky sprievodné podujatia budú v historickej oblasti Petrohradu na brehu Fínskeho zálivu -- v Strelne.
Hostia summitu sa začnú schádzať v sobotu. Hlavy štátov a ich manželky sa po prvýkrát spoločne stretnú až na neformálnej večeri. Oficiálne rokovania sa začnú v nedeľu ráno o ôsmej stredoeurópskeho času v Konštantínovskom paláci pri Petrohrade. Záverečné fotografovanie je naplánované na pondelkové popoludnie, keď prezidenti a premiéri budú mať tlačovú konferenciu. Manželky hostí budú mať oddelený program.
Život v Petrohrade by nemali narušiť ani antiglobalisti. V centre mesta povolili iba jednu demonštráciu, ostatné akcie odporcov summitu by sa mali odohrať na štadióne na okraji mesta. Napriek tomu sú bezpečnostné opatrenia mimoriadne tvrdé a v okruhu dvoch kilometrov okolo miest rokovaní budú môcť aj miestni obyvatelia vstúpiť iba so špeciálnou priepustkou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:27