StoryEditor

Člen irackej rozviedky vypovedal

25.10.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Bývalý predstaviteľ irackej rozviedky vypovedal v procese s irackým exprezidentom Saddámom Husajnom a ďalšími siedmimi členmi jeho vládneho režimu. Wadáh aš-Šajch poskytol svedeckú výpoveď v nedeľu zo svojho nemocničného lôžka trom sudcom špeciálneho tribunálu o "zločine v osade Dudžajl", bližšie podrobnosti však súd neposkytol. Všetci ôsmi obžalovaní, medzi ktorými je okrem Saddáma aj bývalý iracký viceprezident Tahá Jásin Ramadán a bývalý šéf spravodajskej služby Barzán at-Tikrítí, sú obvinení z vraždy 148 mužov v Dudžajli v roku 1982 po neúspešnom pokuse o atentát na vtedajšieho irackého vodcu.
Šajch, ktorý je vážne chorý na rakovinu, bol vysokým predstaviteľom v "jednotke vyšetrovania a dôkazov" v obávanej budove rozviedky Hakmíja v Bagdade, keď bol v roku 1982 Barzán tamojším šéfom, uvádza sa vo vyhlásení tribunálu.
Na svedeckej výpovedi so Šajchom sa odmietli napriek bezpečnostným zárukám zúčastniť obhajcovia. Advokáti neuviedli dôvod svojho odmietnutia, no Asociácia irackých obhajcov ich v nedeľu vyzvala, aby nepracovali so špeciálnym tribunálom, kým sa nevyrieši vražda jedného z členov obhajoby.
Sádún Džanábí, ktorého minulý štvrtok vyvliekli z jeho bagdadskej kancelárie ťažko ozbrojení muži, bol o niekoľko hodín nato nájdený mŕtvy so stopami po guľkách v tele.
Proces so Saddámom sa začal 19. októbra a krátko nato ho na žiadosť obhajoby odročili do 29. novembra. Ak obžalovaných súd uzná vinnými, môže im hroziť trest smrti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 07:14