StoryEditor

V Paríži opäť prepukli nepokoje

01.06.2006, 00:00
V Paríži prepukli na predmestiach výtržnosti, ktoré vyvolali spomienky na nepokoje z októbra minulého roku. Pri nepokojoch spálili mladiství desiatky áut. Štyria policajti utrpeli zranenia. Nepokoje vypukli po zatknutí mladíka, ktorý údajne napadol vodiča autobusu.

V Paríži došlo druhú noc za sebou znovu k nepokojom. Mladí výtržníci zapaľovali autá a hádzali kamene na policajtov na predmestiach Montfermeil a Clichy-sous-Bois, vzdialených približne 15 kilometrov od centra mesta.

Znovu horeli autá
K zrážkam polície s výtržníkmi došlo v noci z utorka na stredu na parížskych predmestiach po tom, čo francúzska polícia zatkla mladíka, ktorého zranenia a smrť dvoch jeho priateľov vlani v októbri vyvolali vlnu násilností. Muhittina Altuna, ktorý v októbri prežil zásah elektrickým prúdom, keď sa s priateľmi pred políciou skrýval v elektrickej rozvodnej stanici, zadržali v utorok večer v parížskom predmestí Clichy-sous-Bois.
Polícia uviedla, že tohto 18-ročného mladíka zadržala preto, že pri pondelkových nepokojoch hádzal kamene na policajné auto. Jeho advokát obvinenie odmieta. Altun sa údajne zapojil do novej vlny násilností, ktoré sa rozšírili so susedného predmestia Montfermeil, kde skupiny výtržníkov zaútočili na policajnú stanicu, podpaľovali autá a hádzali kamene na verejné budovy. Polícia uviedla, že v Montfermeil utrpeli zranenia štyria jej príslušníci. Piatich mladíkov zatkli a predviedli na výsluch.

Reakcia na zatknutie
Traja policajti utrpeli zranenia v Montfermeil pri zrážkach so skupinou mladíkov, ktorí kameňmi zaútočili na policajnú stanicu. Na oboch predmestiach podpálili výtržníci desiatky áut. Na hranici štvrtí Montfermeil a Clichy-sous-Bois videli včera novinári horieť policajné auto, z ktorého predtým vybehli štyria šokovaní policajti. Násilnosti sa začali v pondelok večer, keď mladí zapaľovali autá v reakcii na policajnú operáciu, pri ktorej polícia zatkla mladíka podozrivého z útoku na vodiča autobusu.
Minister vnútra Nicolas Sarkozy, ktorý je najmä medzi mladíkmi s imigrantským pozadím nenávidenou postavou, násilnosti odsúdil a žiadal zmenu zákonov, aby sa dali ľahšie postihovať mladiství kriminálnici.
V Clichy-sous-Bois vypukli koncom októbra trojtýždenné nepokoje. Vtedy mladiství výtržníci zničili okolo 9-tisíc áut a zapálili aj niekoľko škôl. Tieto nepokoje sú považované za jedny z najhorších, aké Francúzsko v posledných desaťročiach zažilo.

01 - Modified: 2003-03-07 07:51:33 - Feat.: 0 - Title: S novým vedením neprichádza v Číne nádej na demokraciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 04:49